Dálnice D6 nebude dokončena před rokem 2026. Při příležitosti vládní návštěvy v Karlovarském kraji to uvedl ministr dopravy v demisi Dan Ťok. Dokončit zbývá 8 úseků dálnice dlouhých cca 63 kilometrů.

Přípravu zbývajících úseků ve Středočeském a Ústeckém kraji zbrzdilo nutné opakování posouzení vlivu na životní prostředí EIA. Čtyři úseky v Karlovarském kraji se budou stavět jako poslední.

„Já si dokonce myslím, že rok 2026 je rokem, který je napjatým. Jestli to stihneme, já budu velmi rád,” nechal se slyšet Ťok.

„Musíte si uvědomit, že s tou dálnicí dlouho nikdo nic nedělal. My jsme zahájili v minulém roce a na začátku tohoto roku tři úseky dálnice, které se reálně staví, ale to opravdu nejde ze dne na den,” dodal.

Stavba dálnice D6 podle Ťoka u předchozích vlád neměla prioritu. Sám byl přitom ministrem dopravy již v předchozí koaliční vládě ČSSD, ANO a lidovců.

V roce 2021 by se mohlo začít se stavbou úseku u Žalmanova, kde zatím chybí i územní rozhodnutí. Z dálnice D6 tak zbývá dostavět ještě osm úseků, celkem dlouhých asi 63 kilometrů. Nedokončené dálniční spojení brání Karlovarskému kraji podle jeho vedení v dalším hospodářském rozvoji.

(jaz)