Rusové údajně sledovali dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, kteří byli otráveni jedem novičok,  posledních pět let. Vyplývá to z dopisu britského poradce pro národní bezpečnost Marka Sedwilla, který zveřejnily britské úřady.

V dopise se rovněž píše, že Rusové v minulosti testovali, zda je možné někoho otrávit, pokud se nervově paralytická látka nanese na dveřní kliku. Skripalovi byli podle britských úřadů zřejmě otráveni u vchodových dveří.

Podle dokumentu, jehož zveřejnění britské listy označují za neobvyklý krok, se ruské tajné služby zajímaly o Skripala už v roce 2013, kdy se kybernetičtí odborníci ruské vojenské rozvědky GRU zaměřili na jejich e-mailové schránky.

Informaci, že Skripalovi byli sledováni nejméně od roku 2013, v pátek ruský velvyslanec v Londýně Alexandr Jakovenko označil za „velké překvapení“.

„Pokud (je) někdo špehoval, proč si na to britské tajné služby nestěžovaly?“ položil otázku velvyslanec.

Nervově paralytická látka novičok, která byla podle Britů na počátku března použita při otravě Skripalových v jihoanglickém Salisbury, byla podle dokumentu vyvinuta v armádních laboratořích v uzavřeném městě Šichany nedaleko ruského Saratova.

(jaz)