Uganda zdaní užívání sociálních sítí. Tamní ministerstvo financí krok zdůvodňuje snahou zvýšit příjmy státu. Kritici však poukazují na to, že jde o pokus prezidentea Yoweriho Museveniho omezit svobodu projevu.

Museveni, který v zemi vládne od roku 1986, tento měsíc podle ugandského listu Daily Mirror navrhl ministru financí zdanit lidi, kteří používají sociální média k šíření „klepů”.

„Užívání internetu ke vzdělávání, výzkumu a k rešerším zdanit nechci… to musí zůstat zadarmo,“ citoval deník prezidenta.

Podle Reuters se daň bude týkat těch, kteří prostřednictvím mobilního telefonu užívají aplikace jako WhatsApp, Facebook a Twitter. Není jasné, jak vysoká daň bude. Různé vládní zdroje uvedly částku v rozmezí 100 až 200 ugandských šilinků denně (zhruba 0,5 až 1 koruna). Bochník bílého chleba o váze 500 gramů přitom v Ugandě podle webu Numbeo.com stojí zhruba 3260 ugandských šilinků (přes 18 korun).

Z 41 miliónů obyvatel africké země vlastní mobilní telefon 23,6 miliónu lidí a internet užívá 17 miliónů Uganďanů. Plánovaný krok veřejnost pravděpodobně nepřijme dobře, protože cena dat v Africe je ve srovnání s ostatním světem vysoká.

(jaz)