Ministerstvo průmyslu a obchodu se pokouší oživit program dotací na budování vysokorychlostního internetu v odlehlých obcích.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se pokouší oživit program dotací na budování vysokorychlostního internetu v odlehlých obcích. Poskytne na to dotaci 3 mld. Kč, což je podstatně méně, než původně zamýšlelo. Výzvu na žádosti o dotace chce úřad vyhlásit do poloviny letošního roku.

Podmínky mají být nyní mírnější a otevřenější než v neúspěšném loňském pokusu.

Zavedením vysokorychlostního internetu se stabilním připojením rychlostí alespoň 30 Mb/s do malých obcí chce vláda zabránit vylidňování venkova i zlepšit tamní podmínky podnikání.

K vybudování vysokorychlostních pevných internetových sítí do odlehlých míst chtěla vláda původně využít 14 miliard korun z evropských dotací. Unijní program eurodotací na výstavbu vysokorychlostního internetu v komerčně neatraktivních oblastech ČR však skončil krachem.

O dotace se fakticky nikdo nepřihlásil… Respektive, přihlásily se jen 3 firmy, jež požádaly o celkově „nevýznamnou“ částku v celkové výši 50 milionů korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu po zhruba 3 letech příprav vypsalo na jaře roku 2017 první část výzvy k čerpání evropských dotací na budování vysokorychlostních internetových sítí na těch místech ČR, kde by se zavedení kvalitního internetu komerčně nevyplatilo.

Podle dřívějších představ ministerstva průmyslu měli vysokorychlostní internet dotovaný prostřednictvím Evropské unie dostat lidé žijící v „komerčně neatraktivních“ místech Česka na přelomu let 2018 a 2019. (sfr)

Více o tom čtěte ZDE:

Unijní program eurodotací na vysokorychlostní internet v ČR skončil absolutním krachem