Piráti se pokoušejí o revoluční průlom do svobod občanů. Chtějí omezit mlčenlivost advokátů, daňových poradců a notářů v daňových záležitostech tak, aby od nich stát mohl vynutit informace získané od jejich klientů, tedy firem a občanů.  

Zásadní průlom do svobod občanů zahájila Babišova vláda, která předložila návrh novely daňového řádu, jenž má finančním úřadům poskytnout pravomoc vynutit si od bank údaje, které podléhají bankovnímu tajemství.

Česká pirátská strana však přišla s pozměňovacím návrhem, který pravomoc státu vynucovat si údaje o finančních záležitostech občanů a firem rozšiřuje i na advokáty, notáře, daňové poradce auditory a exekutory. I ti by podle návrhu Pirátů museli úřadům povinně oznamovat veškeré informace, které by jakkoliv souvisely s možnými daňovými úniky či praním špinavých peněz.

To by podle Pirátů platilo nejen v případech, kdy o to českou stranu požádá zahraniční správce daně, ale i pro daňové kauzy nad 500 tisíc korun v tuzemsku.

Tento pozměňovací návrh Pirátů podpořil rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny a souhlasí s ním i ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) uvedl, že je prý nelogické, aby se získané údaje daly využívat jen pro mezinárodní správu daní, jak vyplývá ze směrnice EU.

„Vždyť v Česku jsou časté případy, kdy například advokát založí za nějakou velkou zahraniční korporaci fixní firmu, a jsou pak přes ni nelegálně vyváděny z Česka miliardy,“ tvrdil Pikal.

Veřejně se k této záležitosti vyjádřil i šéf ČSSD Jan Hamáček. Ten sice souhlasí s tím, že by stát měl mít pravomoc daňovým únikům lépe čelit.

Prolomení mlčenlivosti advokátů a notářů však zpochybnil s odkazem na rozpor takového opatření s ústavou.

„Pokud se povinnost poskytovat informace rozšíří i na advokáty a notáře, může to být v rozporu s ústavností, zaručeným právem občanů na ochranu osobních údajů,“ prohlásil Hamáček.

Předseda sociálních demokratů proto navrhl, aby se návrh inkriminované novely podrobil nejdříve „testu ústavnosti“.

„Uspořádat by k tomu bylo dobré seminář za účasti zástupců České advokátní komory a celou věc důkladně probrat, i kdyby to přijetí této potřebné novely zdrželo,“ zdůraznil Hamáček. (sfr)