Podnikatelé budou evidovat tržby i bez internetu.

EET bude i bez internetu: bude mít podobu ministerských papírových účtenek přidělovaných podnikatelům. Ministerstvo financí zveřejnilo návrh novely zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Podle návrhu by například podnikatelé s nízkými příjmy, kteří zároveň nejsou plátci DPH, mohli od příštího roku evidovat tržby bez připojení k internetu.

Takoví podnikatelé by museli využívat papírové účtenky poskytnuté ministerstvem financí a jednou měsíčně poslat finanční správě údaje o tržbách. Vyplývá to z návrhu novely zákona o EET, která je k dispozici na internetových stránkách vlády. Norma tak navrhuje zavést vedle běžného a zjednodušeného režimu i zvláštní režim elektronické evidence tržeb (EET).

Ministerstvo navrhuje, aby zákon byl účinný od ledna příštího roku. Třetí a čtvrtá vlna EET by tak měla začít dva měsíce poté, tedy nejdříve od března příštího roku.

Pro zvláštní režim EET, tedy používání papírových účtenek, bude třeba podle návrhu splnit několik podmínek. Poplatník nebude smět být plátcem DPH, mít více než jednoho zaměstnance, výše příjmů z evidovaných tržeb nebude smět přesáhnout za posledních 12 kalendářních měsíců 200 000 korun a počet evidovaných tržeb za posledních 12 kalendářních měsíců nebude smět překročit 1000.

V souvislosti s tím bude muset podle návrhu podnikatel od ministerstva financí získat blok účtenek, které bude mít povinnost vystavovat zákazníkům, a nebude moci použít jiné účtenky. Také bude muset jednou měsíčně informovat finanční správu o tržbách a mít v provozovně vystavené oznámení o využívání zvláštního režimu EET. Zároveň ale nebude muset žádat o autentizační údaje k EET.

Ministerstvo v návrhu novely, která reaguje i na loňské rozhodnutí Ústavního soudu, dále chce zúžit okruh tržeb, které jsou předmětem evidence, a to na tržby uskutečněné na území ČR. (jaz)