Termín brexitu je opět nejistý. Poslanci britského parlamentu chtějí odsunout brexit na pozdější termín. Británie oznámila, že z EU odejde 29. března 2019.

Britští poslanci tlačí na odsunutí brexitu na pozdější termín. Konzervativci to však považují za zradu na občanech. Parlamentní výbor pro brexit však ve své zprávě uvedl, že by Velká Británie měla zvážit omezené prodloužení procesu odchodu země z Evropské unie, pokud to bude zapotřebí k dojednání podrobností o budoucích vztazích Londýna s EU.

Británie oficiálně oznámila Bruselu, že Spojené království odejde z EU 29. března 2019 a to v 11 hodin večer tamního času.

Tím aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy, který stanovuje postup pro případ, že některá členská země má zájem odejít z unie.

Británie uvedla, že do října 2018 chce mít základ obchodní dohody. Parlamentní výbor pro brexit však své zprávě varoval, že tento termín bude těžké dodržet.

„Je složité říci, jak v oné krátké době, která zbývá, bude možné plně dojednat dohodu o obchodu a přístupu na trhy, spolu s řadou dalších dohod, včetně té o zahraničních vztazích a obranné spolupráci,“ uvedl výbor.

„Pokud bude v říjnu stále zbývat dohodnout zásadní aspekty budoucího partnerství, měla by vláda žádat omezené prodloužení realizace článku 50,“ tvrdí se ve zprávě výboru britského parlamentnu.

Podle této zprávy by mělo být možné prodloužit přechodné období po odchodu Británie z Evropské unie na delší dobu, než je předpokládaných 21 měsíců.

Skupina poslanců Konzervativní strany uvedenou zprávu kritizovala a prohlásila, že takováto zdržení při odchodu Británie z EU by se rovnala zrazení vůle britských občanů.

Parlamentní výbor pro brexit také vyzval vládu, aby předložila podrobný plán řešení režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Právě fungování této hranice je jedním z hlavních sporných bodů vyjednávání Británie a EU.

Británie uvedla, že chce opustit celní unii, ale nechce mezi Irskem a Severní Irskem vytvořit standardní hranici s celními kontrolami. (sfr)