Diplomatická válka Británie s Ruskem pokračuje. Zatím si obě země vzájemně vyhostili 23 diplomatů.

Rusko vyhostilo 23 britských diplomatů v odvetě za podobný krok, který učinilo Spojené království. Pokračuje tak diplomatická válka, kterou odstartoval pokus o atentát nervovým plynem Novičok na agenta Skripala a jeho dceru, k němuž došlo v britském městě Salisbury. Ruská diplomacie navíc označila za původce smrtícího plynu Novičok Česko nebo Slovensko. 

Rusko oznámilo, že v reakci na kauzu kolem bývalého britského špióna Sergeje Skripala, který působil v Rusku, vyhostí 23 britských diplomatů. Moskva současně zrušila povolení otevřít v Petrohradu britský konzulát a nařídila zastavit činnost britské organizace pro rozvoj kulturních vztahů.

Spojené království ve středu vypověděla stejný počet ruských diplomatů z Británie.

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance Laurie Bristowa. Ten obdržel nótu, podle níž svými kroky Moskva „reaguje na postup Britů a na neopodstatněná obvinění vůči Rusku ze strany Londýna“.

„Britská strana byla upozorněna, že Rusko si vyhrazuje právo přijmout další reciproční opatření v případě, že britská strana podnikne vůči Rusku další nepřátelské kroky,“ stojí v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Britští diplomaté by měli opustit Rusko do týdne.

Novičokem na Skripala

Skripal byl agentem ruské vojenské rozvědky GRU. Současně však spolupracoval s britskou tajnou službou.

Skripala a jeho dceru Juliji otrávili v jihoanglickém Salisbury nervově paralytickou látkou 4. března. Oba jsou nadále v nemocnici v kritickém stavu.

Britové tvrdí, že byli otráveni látkou Novičok vyvíjenou v 70. a 80. letech minulého století v Sovětském svazu. Z atentátu obvinili Rusko.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson dokonce prohlásil, že akci proti někdejšímu ruskému agentovi nařídil sám ruský prezident Vladimir Putin.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov Johnsonova slova záhy označil za šokující a za neodpustitelné porušení diplomatické slušnosti.

Ruský zástupce při Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Alexandr Šulgin však prohlásil, že uvedená smrtící látka mohla pocházet z britských nebo amerických laboratoří.

„Je velmi pravděpodobné, že látka použitá v Salisbury byla vyvinuta v laboratořích některé ze západních zemí, kde podobný vývoj v minulosti úspěšně probíhal,“ prohlásil Šulgin.

Šulgin uvedl, že v 90. letech převezly západní tajné služby z Ruska skupinu chemiků a dokumentaci o jejich výzkumu. Tu pak na Západě používali k vlastnímu výzkumu, který byl podle něho úspěšný.

Jed vyrábí Česko nebo Slovensko

Ruské ministerstvo zahraničí později prohlásilo, že nejpravděpodobnějším zdrojem smrtící látky typu Novičok je čtveřice evropských zemí včetně Česka a Slovenska, případně USA.

Jmenované země podle mluvčí od konce 90. let provádějí „intenzívní výzkum látek z projektu Novičok“.

Podle dosavadních zpráv z ruských a západních zdrojů byla smrtící substance Novičok vyvinuta a vyrobena v Sovětském svazu v 70. nebo 80. letech minulého století. (sfr)