Singapur je už popáté nejdražším městem světa

Singapur je už popáté za sebou nejdražším městem na světě. O druhou a třetí příčku se dělí Paříž a Curych. Praha se v průzkumu analytické společnosti Economist Intelligence Unit (EIU) umístila na 82. příčce.

V první desítce nejdražších měst dominují místa v Evropě a v asijském Tichomoří.

Japonská města Tokio a Ósaku vyřadila z předních míst nízká inflace. Přitom ještě v roce 2013 byl život v Tokiu nejnákladnější. Za poslední rok se Tokio propadlo o sedm příček na 11. pozici. Do první desítky se dostalo Sydney, které se posunulo o čtyři příčky na desáté místo, a výše postoupily také Oslo, Ženeva, Curych a Kodaň.

Stěžejní příčinou těchto posunů je měnová fluktuace. Kvůli slabému dolaru není mezi prvními deseti žádné město USA. Nejvýše z nich je 13. New York a 14. Los Angeles, které se propadly z loňské deváté, respektive 11. pozice.

Na rozdíl od dolaru, který vloni oslabil vůči všem deseti předním měnám, euro o 14 procent zpevnilo. Přesto je z eurozóny v první desítce jen Paříž, kde poměr ceny a hodnoty srovnatelný s jinými evropskými městy nabízí jen alkohol, tabák a doprava.

Praha skončila na 82. místě, jako vůbec nejdražší město střední a východní Evropy. Za sebou tak nechala Moskvu (86.), Varšavu (95.) nebo Budapešť (101.)

(jaz)