Putin nechce Mars přenechat Američanům ani Elonu Muskovi. Naplánoval proto odlet ruských dobyvatelů Marsu směr Rudá planeta již na rok 2019.

Putin chce Mars. Těsně před ruskými prezidentskými volbami vytáhl Putin další trumf. Oznámil frontální úrok Ruska na Rudou planetu. Rusko prý podle Putina zahajuje sérií misí, v rámci níž se vydá k Marsu i do hlubokého vesmíru. K Marsu by měla státní vesmírná společnost Roskosmos vyslat nepilotované plavidlo už v průběhu roku 2019.

Ruský prezident Vladimír Putin slíbil, že se na Mars v blízké budoucnosti vypraví i kosmonauti.

„Plánujeme nepilotované a později pilotované cesty do hlubokého vesmíru v rámci lunárního a programu a dobývání Marsu,“ uvedl Putin.

„Nejbližší přijde velmi brzy. Misi k Marsu plánujeme už v roce 2019,“ oznámil ruský prezident.

V rámci mise na Měsíc se Rusové soustředí na oba lunární póly.

„Naši experti se pokusí přistát poblíž pólů, protože je důvod předpokládat, že by tam mohla být voda. Budeme rovněž zkoušet technologii, jež by mohla být použita k vybudování trvalého stanoviště v roce 2023,“ prohlásil Putin.

„Je výzkum, který tam musíme provést. A odtamtud můžeme zkoumat další planety a okolní vesmír,“ vysvětlil ruský prezident, který se uchází o další znovuzvolení do funkce prezidenta Ruské federace.

Zkušební přistání na jižním pólu Měsíce plánuje Roskosmos na příští rok.

Na ruské lunární stanoviště by pak měla někdy po roce 2040 měla navázat plnohodnotná měsíční základna.

Podle některých odborníků je však start vesmírného plavidla k Marsu v roce 2019 nepravděpodobný. Z fyzikálního hlediska má totiž smysl odstartovat na Mars až v roce 2020.

V roce 2019 bude Mars vůči Zemi v takzvané konjunkci, tedy bude od Země nejdál. Cesta k Marsu, započatá v roce 2019 by tedy trvala déle, než kdyby raketa odstartovala až v roce 2020. Za 2 roky totiž bude Mars naopak vůči Zemi nejblíže (v tzv. opozici). (sfr)