Byznysové zpravodajství ze dne 16. 3. 2018 v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Google či Facebook mají platit tříprocentní digitální daň

Velké společnosti s významnými příjmy v digitální oblasti v Evropské unii by měly platit daň z obratu tři procenta. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na návrh Evropské komise (EK), do kterého měla možnost nahlédnout. Návrh by měl být přijat příští týden, ještě se ale může změnit.

Soud povolil reorganizaci Vítkovice Heavy Machinery

Krajský soud v Ostravě v pátek povolil reorganizaci společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze skupiny podnikatele Jana Světlíka. Soud jmenoval insolvenčního správce, kterým se stala společnost Konreo, i věřitelský výbor.

Albatros koupil nakladatelství Vyšehrad

Skupina Albatros Media, která je největší českou nakladatelskou skupinou, koupila nejstarší české nakladatelství Vyšehrad. Součástí transakce je také dohoda o dalším využívání značky Vyšehrad. Akvizice přinese skupině Albatros Media zvýšení konsolidovaného ročního obratu na přibližně 850 miliónů korun.

Škoda Auto ustoupila od pracovních sobot, odbory nadále hrozí stávkou

Odboráři v automobilce Škoda odmítli další nabídku firmy na růst mezd, a to o 7,5 procenta. Naopak pokračují v přípravě stávky. Škoda přitom zaměstnancům silně ustoupila, souhlasí se mzdovou dohodou jen na 12 měsíců a zároveň nebude spojovat vyjednávání o mzdách se zavedením pracovních sobot.

Google Pay se chystá na MHD. Aplikace by mohla nahradit i kartu Lítačka

Nejnovější verze aplikace Google Pay pod povrchem prozrazuje, že Google chystá výrazné novinky, které se s trochou štěstí dotknou i uživatelů v Česku. Google Pay by s novou funkcí mohl nahradit i pražskou kartu Lítačka.

(jaz)