Ministr spravedlnosti Robert Pelikán uvedl, že prezident Zeman se s ním už několikrát sešel kvůli vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Podle Pelikána na něj vyvíjí nátlak, aby byl hacker vydán Rusku. O soud ale usilují i Spojené státy.

Třičetiletý Rus byl v České republice zatčen na podzim roku 2016, na základě amerického zatykače. Dle USA byl v letech 2012-2013 zodpovědný za útoky na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox.

Zájem o jeho vydání má kromě USA i Rusko. Nikulin, který je nyní v pankrácké věznici, vydání do USA odmítá, má strach, že soud nebude probíhat spravedlivě. Konečné rozhodnutí, kam hackera vydat, leží na ministru spravedlnosti.

Pelikán uvedl, že v této záležitosti se s ním sešel i hradní kancléř Mynář, který mu předal dopis od Nikulinovy matky. Dopis byl původně adresován českému prezidentovi s prosbou o pomoc.

Nátlaky prezident i jeho pracovníků ostře odsuzují politici a žádají po Zemanovi vysvětlení. Premiér v demisi Andrej Babiš uvedl, že o celé věci ho informoval ministr Pelikán osobně. On sám prý preferuje vydání hackera do USA, ale dle jeho slov nemá na celou záležitost žádný vliv.