Podnikatelé s nízkými příjmy mohou dostat výjimku.

Podnikatelé s nízkými příjmy by mohli evidovat tržby bez připojení k internetu. Pro zvláštní režim EET, tedy používání papírových účtenek, by ale museli splnit několik podmínek. Vyplývá to z návrhu novely zákona o EET. 

Podmínky pro zvláštní režim EET jsou následující: Poplatník nesmí být plátce DPH, nesmí mít více než jednoho zaměstnance, výše příjmů z evidovaných tržeb nepřesahuje za posledních 12 kalendářních měsíců 200 tisíc korun a počet evidovaných tržeb za posledních 12 kalendářních měsíců nepřesahuje 500.

V souvislosti s tím bude muset podnikatel od MF získat blok účtenek, které bude mít povinnost vystavovat zákazníkům, a nebude moci použít jiné účtenky. Také bude muset jednou měsíčně informovat Finanční správu o tržbách a mít v provozovně vystavené oznámení o využívání zvláštního režimu EET. Zároveň ale nebude muset žádat o autentizační údaje k EET.

Podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové z poloviny ledna přichází v úvahu při přípravě novely zákona několik variant. Jedna počítá s osvobozením od EET pro plátce paušální daně, kteří nedosahují určitého obratu. Ve hře je částka 250 tisíc až 500 tisíc korun ročně. Druhá varianta uvažuje o osvobození od EET do určité úrovně příjmů a třetí uvažuje o tom, že by podnikatelé do určité úrovně příjmů nepodléhali EET, ale vykazovali tržby jen papírově.

MF dále v novele, která reaguje i na loňské rozhodnutí Ústavního soudu, navrhuje zúžit okruh tržeb, které jsou předmětem evidence, a to na tržby uskutečněné na území ČR. Osvobození od EET by se také mohly dočkat tržby z hazardních her.

Ústavní soud loni 15. prosince zrušil plánovaný „náběh“ třetí a čtvrté etapy EET. S odloženou platností škrtl i několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb, týkající se například bezhotovostních plateb a rodných čísel na účtenkách.

(jaz)