Venezuela spustila předprodej vlastní kryptoměny petro. V současnosti je k dispozici 82 milionů tokenů a každý z nich má být krytý jedním barelem venezuelské ropy. Měna je částečně určená k záchraně země před divokou inflací.

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že venezuelská míra inflace letos dosáhne 13 tisíc procent, přičemž ekonomika země se zmenší o 15 procent. Situace v zemi je natolik kritická, že ji agentura Bloomberg ve svém žebříčku bídy zařadila na první místo.

Prezident Nicolas Maduro podle televize CNBC doufá, že vlastní digitální měna pomůže zemi dostat z hluboké hospodářské krize a zároveň obejít západní sankce. Ty na zemi uvalily kvůli autokratické vládě prezidenta Nicolase Madura Spojené státy i Evropská unie. Britská konzultační společnost Economist Intelligence Unit snížila minulý rok Index demokracie Venezuely z „hybridního režimu“ na režim „autoritářský“.

Venezuelská kryptoměna petro bude podle vlády kryta ropnými, plynovými, zlatými a diamantovými rezervami. Venezuelský regulátor měny v pátek sdělil, že bude čerpat investice z Kataru, Turecka a dalších zemí Středního východu, stejně jako z Evropy i USA. Petro zpočátku nebude dostupné ve venezuelské měně bolívar. Ta se totiž zhroutila kvůli ochromující inflaci, která zemi sužuje.

Odborníci upozorňují, že nová kryptoměna pravděpodobně nepřiláká výraznější investice. Narůstá počet skeptiků, kteří jsou přesvědčeni, že digitální měna nebude mít pro ekonomiku a obyvatele Venezuely velký přínos.

Na pochybnou povahu venezuelské kryptoměny poukázali i ekonomové. Americká státní pokladna varovala investory, aby k petru přistupovali vzhledem k americkým sankcím opatrně.

(jaz)