Společnost E.ON spustila v Mydlovarech na Českobudějovicku zkušební provoz zařízení, které umožňuje ukládání elektrické energie. Jeho kapacita by dokázala pokrýt denní spotřebu asi stovky rodinných domů. Jde o investici za 24 milionů korun.

Bateriové úložiště má kapacitu až 1,75 megawatthodiny (MWh) a firma uvádí, že jde momentálně o nejvyšší kapacitu v republice.

E.ON kapacitu využije k tomu, aby kompenzoval odchylky v dodávkách elektrické energie. Informovala o tom mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková. Systém tak může fungovat nejen jako záložní zdroj, ale také aby pomohla vyrovnávat špičky v rozvodné síti.

Když bude provoz úspěšný, může se kapacita úložiště rozšířit až na deset MWh.

Cílem projektu E.ON je vyzkoušet si v praxi další technické možnosti – rychlost reakce, kapacitu a vliv na síť.

„Naše poznatky by mohly významně přispět v diskusi o legislativních změnách týkajících se baterií. Současná legislativa totiž s podobnými zařízeními nepočítá,“ řekl generální ředitel E.ON CZ Martin Záklasník.

Bateriový systém pro ukládání energie chystá i ČEZ, letos ho začne stavět v Tušimicích na Chomutovsku, spustit ho chce na přelomu let 2018 a 2019.

„Instalovaný výkon bude čtyři megawatty a použitelný výkon, což je v podstatě kapacita tři megawatty,“ řekl Ota Schnepp z ČEZu.

Loni v listopadu otevřela bateriové úložiště s kapacitou 1,2 MWh firma Solar Global v Prakšicích na Uherskohradišťsku, stálo přes 20 milionů korun.

(jaz)