Doktorandská stipendia se letos výrazně navýší. Příspěvek na jednoho doktoranda prezenčního studia se zvedne na 11 250 korun měsíčně. Dosud se přitom stipendia pohybovala v průměru kolem sedmi a půl tisíce korun. Předsedkyně České asociace doktorandů ale považuje navýšení za nedostatečné.

Ministerstvo školství navýšilo příspěvek o padesát procent. Resort peníze posílá přímo jednotlivým vysokým školám. O konkrétním použití příspěvku tak rozhodnou akademické senáty škol.

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) zdůraznil, že částka 11 250 Kč je pouze příspěvek.

„Není to celá částka, kterou by měl doktorand v rámci studia dostat. Považujeme to ale za nutný signál, protože pokud Česká republika v minulých letech investovala desítky miliard do vědecké infrastruktury, bez kvalitních lidských zdrojů to nepůjde,“ řekl pro ČT24.

Vysokým školám proto ministr vzkázal, aby i ony aktivizovaly svoje dodatečné zdroje a poslaly je doktorandům. Státní rozpočet vyjde navýšení na 400 milionů korun. Peníze jsou součástí tří miliard korun, o které byl pro rok 2018 navýšen rozpočet pro vysoké školy.

Předsedkyně České asociace doktorandů Kateřina Cidlinská ale považuje navýšení za nedostatečné.

Ani podle předsedy Studentské komory Rady vysokých škol Michala Zimy není částka ideální, ocenil ale, že je to „výrazné navýšení“ oproti dosavadním 7500 korunách.

Doktorandům starším 26 let ve standardním denním studiu pomohla i loňská novela o státní sociální podpoře, která je zařadila mezi takzvané státní pojištěnce. Znamená to, že stát za ně začal hradit zdravotní pojištění.

Doktorandi si dlouhodobě stěžují, že se kvůli nízkým stipendiím nemohou plně věnovat studiu. V průzkumu Doktorandi 2014, kterého se zúčastnilo více než 3000 studentů, přes čtyři pětiny respondentů uvedly, že jim stipendia nestačí na pokrytí životních nákladů.

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) proto usilovala o to, aby se stipendia doktorandů zvýšila na 15 tisíc korun měsíčně. Předpokládala přitom, že by to v letošním rozpočtu mělo činit jednu miliardu korun navíc. Celkem chtěla loni pro vysoké školy až šest miliard korun navíc. Nakonec ale dostaly přidáno tři miliardy.

(jaz)