Muslimům žijícím v Německu je od poloviny roku 2015 k dispozici banka, která obchoduje podle pravidel islámského práva šaría. Věřící klienti i zaměstnanci KT Bank mohou využívat modlitebny, které jsou na všech pobočkách. Jedná se o jedinou islámskou banku v eurozóně.

Informaci zveřejnila agentura DPA.

„Mezi 1,5 milionem muslimů v Severním Porýní-Vestfálsku je zastoupeno přes 20 tisíc podnikatelů tureckého původu, kteří zaměstnávají 130 tisíc lidí. Tady vidíme velký potenciál,“ řekl ředitel kolínské pobočky Ayhan Cengizer.

Banka ani klientovi ani sama sobě nevyplácí úroky. To vylučuje vedení spořícího účtu stejně jako úvěry, protože ty by se musely splácet s úroky. Investuje se jen do reálných aktiv, ne do cenných papírů, akcií nebo fondů.

Investice do alkoholového, tabákového a zbrojařského průmyslu nebo do chovu vepřů či hazardu jsou tabu.

Počet klientů banky se blíží hranici 10 tisíc. KT Bank, dceřiná společnost istanbulské podílové banky Kuveyt Türk, otevřela centrálu ve Frankfurtu nad Mohanem a dvě filiálky v Mannheimu a v Berlíně teprve v létě 2015. Po kolínské pobočce budou následovat další.

„Poptávka ze strany muslimské komunity nepolevuje,“ uvedl mluvčí akciové společnosti KT Bank v Německu Ferhat Aslanoglu.

Tři čtvrtiny klientů tvoří soukromé osoby, zbytek spolky, firmy a instituce. Věřící zaměstnanci a klienti mají na pobočkách k dispozici modlitebny. Lidé nemuslimského původu tvoří podle odhadů 15 procent klientů, uvádí mluvčí.

Finanční experti odhadují, že pro banky obchodující v souladu s islámským právem šaría exituje potenciálně velký trh.

Na hlavních islámských trzích – v Turecku a arabských zemích – rostou banky podnikající v souladu s koránem významně silněji než ty konvenční. Tento obchodní model je ale v Evropě jen málo znám.

(pel)