Tusk začal Británii lákat zpět do Evropské unie. Srdce všech Evropanů prý zůstává Britům nadále otevřeno. Předseda Evropské rady Donald Tusk v Evropském parlamentu ujistil, že Británie by mohla setrvat v Evropské unii, pokud by ještě změnila názor na brexit.

Ve Velké Británii se v poslední době diskutuje o možnosti uspořádání nového referenda o členství v EU. I bývalý předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage nedávno v televizním rozhovoru překvapivě nadnesl možnost konání nového referenda. Pokud by se druhé referendum konalo, těsná většina lidí by se podle průzkumu vyslovila pro setrvání Británie v EU.

„Na kontinentu jsme názor nezměnili. Naše srdce jsou vám stále otevřena,” prohlásil Tusk.

„Dveře zůstávají otevřené – a doufám, že to v Londýně uslyší,” dodal.

„Pokud se britská vláda přidrží svého rozhodnutí odejít, brexit se v březnu 2019 stane skutečností se všemi negativními důsledky, pokud nedojde ke změně názoru u našich britských přátel,” zdůraznil Tusk.

Tusk už i i dříve naznačoval, že britské rozhodnutí o odchodu z EU by ještě Britové mohli změnit.

Na prosincovém summitu EU přijali šéfové států a vlád 27 členských států (bez Británie) rozhodnutí posunout jednání o brexitu do druhé fáze, tedy k rozhovorům o přechodném období a o budoucích vztazích mezi EU a Londýnem po brexitu.

Někteří europoslanci, například šéf evropských lidovců Manfred Weber či šéf liberálů Guy Verhofstadt tvrdí, že Evropský parlament neschválí automaticky vše, na čem se vyjednávači dohodnou.

Europarlament chce trvat na právech Evropanů usazených v Británii a nepřistoupí na to, aby se Británie po brexitu ocitla ve výhodnějším postavení vůči EU než v jejím rámci.

„Dohoda nemůže být (pro Británii) až tak výhodná, aby nepodnítila další členské státy k vystoupení,” poznamenal šéf frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), britský konzervativec Syed Kamall. (sfr)