Světová ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta a naváže tak na silný růst v roce minulém, který překonal původní odhady. Vyplynulo to z predikce Světové banky (World Bank). V Evropě letos nebývalým tempem pokračuje růst průmyslu. V USA ke konci listopadu 2017 vzrostl export průmyslové produkce  o 4,2 % meziročně.

Ekonomický výhled Světové banky pro letošní rok počítá se silným globálním růstem. Oživení je patrné ve všech sektorech světové ekonomiky a to jak v objemu investic, výroby tak i mezinárodního obchodu.

Růst ekonomicky vyspělých zemí bude poněkud omezen ukončením mimořádných opatření centrálních bank, které bude mít vliv na stabilizaci růstu investiční aktivity. Ale i tak by měly vyspělé země v roce 2018 v průměru růst o velmi slušných 2,2 %.

Ekonomiky rozvíjející země by měly v průměru v letošním roce dosáhnout růstu o 4,5 %, když budou do značné míry čerpat podporu z rostoucích cen komodit.

Růst v Evropě

Nebývalým tempem pokračuje oživení evropského průmyslu. Index nákupních manažerů IHS Markit Eurozone dosáhl za prosinec 2017 nejvyšší hodnoty od začátku sledování v roce 1997. Průmyslová výroba v Irsku, Německu a Rakousku dosáhla rekordních hodnot a index průmyslové aktivity ve Francii je na nejlepší úrovní od roku 2000.

Růst průmyslu se projevuje i celkovém růstu HDP, jenž v Eurozóně vzrostl meziročně o 2,6 %, tedy nejrychlejším tempem od roku 2011.

Naproti tomu nezaměstnanost klesla na 8,7 %, což je nejnižší úroveň od ledna 2009.

Silný ekonomický růst a nízká nezaměstnanost podpořily růst tržeb v maloobchodu o 2,8 % meziročně.

Průmysl v USA

Velmi pozitivní obraz světové ekonomiky dokresluje růst průmyslové výroby ve Spojených státech, kde export průmyslové produkce ke konci listopadu 2017 vzrostl o 4,2 % meziročně. (mar)