Řada krajů nakoupila v uplynulém roce elektřinu a plyn na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK), která je centrálním tržním místem pro obchodování dodávek energií v České republice.

Řada krajů nakoupila v uplynulém roce elektřinu a plyn na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK), která je centrálním tržním místem pro obchodování dodávek energií v ČR. Úspěšným nákupem na tomto trhu se na svých webech a v regionálních médiích prezentovaly kraje Liberecký, Královéhradecký, Moravskoslezský a Ústecký. Na profilech zadavatele veřejných zakázek své nákupy zveřejnily kraje Zlínský a Olomoucký.

Informoval o tom Martin Soukup, tiskový mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno.

Královéhradecký kraj nakupuje energie na ČMKBK od roku 2011. Podle regionálních médií si loni na tomto trhu zajistil dodávky energií na roky 2018 a 2019 a díky tomu ušetří 28 milionů korun.

Elektřinu a plyn kraj nakupuje nejen pro krajský úřad, ale i pro stovku krajských organizací, mimo jiné pro střední školy, dětské domovy, nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem, Jičíně, Náchodě, Trutnově a Rychnově nad Kněžnou, domovy důchodců, muzea, galerie, krajskou Správu a údržbu silnic či pro ZOO Dvůr Králové.

„Úspora ve výši 28 milionů korun na příští dva roky je nejvyšší, kterou jsme při nákupech na Českomoravské komoditní burze Kladno od roku 2011 realizovali. Lze to přičíst konkurenčnímu prostředí burzy a velkým objemům pořizovaných energií. Jen u zemního plynu jsme na následující dvouleté období pořizovali přes 141 tisíc megawatthodin a u elektřiny dalších 67 tisíc megawatthodin,“ uvedl na krajském webu radní pro oblast investic a majetku Václav Řehoř.

Moravskoslezský kraj nakoupil v loňském roce zemní plyn pro své organizace a společnosti, nově i pro dvě města a jednu obec regionu a znovu ušetřil.

„Tím, že už od roku 2010 jako jeden z prvních krajů v republice nakupujeme na komoditní burze a v takovém objemu, dokážeme se dostat na příznivé ceny. Kladenská komoditní burza je místem, kde se dlouhodobě koncentruje poptávka i nabídka dodávek energií a panuje tu proto silně soutěžní prostředí. Pro dodavatele je výhodné, že se nemusí zabývat zbytečnou administrativou a může se soustředit na samotný obchod v obchodním systému burzy. Kupující tu téměř jistě nakoupí za nejnižší možnou cenu,“ uvedl náměstek hejtmana pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

To potvrdil i ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

„Opět se ukázalo, že jde v současnosti o nejefektivnější formu realizace veřejné zakázky na dodavatele energií, účinný způsob, jak snížit provozní náklady.“

Také Liberecký kraj využil podle krajského webu možnost znovu nakoupit energie na ČMKBK a dosáhl tím úspory několika desítek milionů korun.

„Nákup elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno přinesl od roku 2013 úspory u škol, domovů důchodců, ale i v krajské nemocnici v částce přesahující 153 mil. Kč,“ shrnul náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter.

Rovněž Ústecký kraj nakoupil energie pro roky 2018 a 2019 na kladenské komoditní burze a ušetřil tím 12 milionů korun. Předmětem nákupu byly energie v celkovém objemu 232 tisíc megawatthodin. Kraj za ně zaplatí 142 milionů korun, úspora je tak necelých osm procent.

Ústecký kraj na tomto trhu pořizuje energie pro úřad a zhruba 140 příspěvkových organizací včetně Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic. První nákup na Českomoravské komoditní burze Kladno uskutečnil v lednu 2014.

Podle pověřeného radního Ladislava Drlého tehdy za rozhodnutím stála skutečnost, že na kladenské burze vládne silně konkurenční prostředí s dopadem na pokles ceny a jsou na ní trvale přítomní všichni relevantní dodavatelé energií.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice. (sfr)