ODS na svém kongresu v Ostravě vyzvala své politiky k boji proti vytvoření společné evropské armády. Ta by prý v budoucnu mohla provést intervenci do ČR.

ODS se obává vojenské intervence armád Evropské unie v Česku. Na svém kongresu k tomu strana přijala usnesení, jímž chce zabránit vzniku společné evropské armády. Vysoký představitel strany, Jaroslav Kubera, následně vyslovil obavu, že v neurčité budoucnosti by okupační armáda Evropské unie mohla podniknout invazi do České republiky.

ODS na svém kongresu v Ostravě přijala usnesení, v němž mimo jiné vyzývá politiky ODS, aby nepodpořili vznik společné evropské armády.

Vysoký představitel ODS, Jaroslav Kubera, který je místopředsedou Senátu, toto usnesení vysvětlil obavami ODS z vojenské intervence.

„Naštěstí kongres ODS schválil usnesení, že nesouhlasí se zrodem intervenční evropské armády,“ uvedl v médiích Kubera.

„Nechceme se jednoho dne znovu dočkat okupační armády, aby předvedla, jak to má vypadat, eventuálně Polákům, Maďarům a podobně,“ prohlásil.

„To je černá labuť a představa, že se to nikdy nemůže stát, je naivní. Může se to stát,“ doplnil Kubera.

Vznik společné armády Evropské unie navrhl (nikoliv jako první či jediný) premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na setkání s českými ambasadory v srpnu 2017.

V listopadu loňského roku se celkem 23 členských zemí Evropské unie připojilo k budoucí posílené evropské spolupráci v obranné oblasti. Příslušný dopis, který umožnil tuto trvalou strukturovanou kooperaci (PESCO) spustit, v Bruselu podepsali jejich ministři zahraničí a obrany.

„Podepsali jste něco, co by ještě před rokem většina z vás, a také zbytek světa, nepokládali za možné,“ řekla po podpisu šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

A zdůraznila, že jde o historický moment v evropské obraně, ale zároveň také jen o začátek společné cesty.

Státy, jejichž ministři připojili svůj podpis, se zavázaly například ke zvyšování svých obranných rozpočtů tak, aby bylo možné splnit dohodnuté cíle. Země mají sladit své obranné možnosti a potřeby a případně se specializovat tak, aby se jejich schopnosti vzájemně doplňovaly. Podporována má být spolupráce při výcviku a v logistice.

PESCO má také podpořit schopnost evropských armád vzájemně spolupracovat i při nasazení, například v rámci evropských bojových skupin.

Fiala opět předsedou

ODS si na kongresu zvolila nové vedení – předsedou se stal Petr Fiala, 1. místopředsedkyní byla zvolena Alexandra Udženija a předsednictvo doplnili Martin Baxa, Martin Kupka, Evžen Tošenovský a Miloš Vystrčil.

Delegáti občanských demokratů na kongresu přijali usnesení, v němž mimo jiné také varovali také před implementací evropské směrnice Dublin 4, která by podle ODS „sloužila k automatickému přerozdělování migrantů z prvních zemí“.

„Tato směrnice je omezení národní suverenity ČR,“ konstatovala ODS.

Odmítla také přijetí fiskálního paktu EU. Fiskální kompakt požaduje, aby státy, které se k němu rozhodnou připojit, do jednoho roku od vstupu v platnost této smlouvy přijaly právní předpis, který zajistí, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP. Země, jejichž dluh převyšuje 60 procent HDP, pak musí snižovat jeho výši minimálně o pět procent ročně.

Fiskální pakt schválila Sobotkova vláda již v březnu 2014.

ODS na kongresu odmítla také vznik institutu „národního“ správce, který připravuje Babišova vláda. Podle ODS by tento institut byl „bezprecedentním zásahem do majetkových práv občanů ČR“.


Usnesení ODS na 28. kongresu v Ostravě

ODS vidí ve výsledku prvního kola prezidentské volby šanci naplnit politický cíl, kterým je ukončení působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Voliči v prvním kole rozhodli o tom, že protikandidátem Miloše Zemana ve druhém kole bude Jiří Drahoš. Proto mu ODS vyjadřuje podporu.

ODS považuje činnost obecních zastupitelstev za základ fungování veřejné správy a odmítá pokračující snahy o zavádění byrokratických překážek a formálních povinností pro výkon jejich samosprávné působnosti.

Kongres ODS:
děkuje všem voličům, kteří přišli k podzimním volbám a podpořili ODS svým hlasem,
děkuje všem kandidátům, členům a příznivcům ODS za nasazení v předvolební kampani,
oceňuje spolupráci se Stranou soukromníků ČR a děkuje za aktivní podporu ODS ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR,
oceňuje dosažený volební výsledek ODS a podporuje povolební postup vedení ODS,
doporučuje vedení ODS navázat na dosavadní postoj k vyjednávání o vládě a nepodpořit v žádném z pokusů menšinovou vládu hnutí ANO.
ODS ctí závazek vůči svým voličům vycházející z Vyšehradské deklarace,
konstatuje, že aktivní účast ODS v ACRE (Aliance konzervativců a reformistů v EU) a v europarlamentní frakci ECR je zásadním předpokladem při prosazování naší reformní evropské agendy,
vyzývá politiky ODS, aby nepodpořili implementaci „zbraňové“ směrnice EU 2017/853 ze dne 17. května 2017, kterou se mění směrnice Rady 91/477/EHS o kontrole nabývání a držení zbraní,
vyzývá politiky ODS, aby jednoznačně odmítli jakékoliv přerozdělování nelegálních migrantů v rámci EU,
vyzývá politiky ODS, aby nepodpořili vznik společné evropské armády,
varuje před implementací evropské směrnice Dublin 4, která by sloužila k automatickému přerozdělování migrantů z prvních zemí. Tato směrnice je omezení národní suverenity ČR,
odmítá přijetí fiskálního paktu EU,
považuje za nepřijatelné, aby ministerstvo financí bez soudních rozhodnutí používalo zajišťovací příkazy k ničení nepohodlných firem,
odmítá vznik institutu „národního“ správce, který by byl bezprecedentním zásahem do majetkových práv občanů ČR. (sfr)