Brněnský primátor za ANO Petr Vokřál zpochybnil oficiální prezidentskou linii, kterou vytyčil Andrej Babiš. Vokřál ve vlbách prezidenta volil Jiřího Drahoše a bude ho podporovat i do druhého kola. Šéf (a neformální majitel) hnutí ANO Babiš přitom těsně před 1. kolem slavnostně vyhlásil podporu Miloši Zemanovi. 

„Jen pár slov k prezidentským volbám. Jsem rád, že v druhém kole bude mít pan prezident Zeman důstojného, kultivovaného a vzdělaného protivníka. Pana profesora Drahoše jsem volil v prvním kole a budu jej volit i v druhém,“ oznámil místopředseda hnutí ANO a brněnský primátor Petr Vokřál.

Na sociálních sítích politik uvedl, že hlavní je, aby se lidé voleb účastnili, ať už volili kohokoliv.

„Právo volit a samotný volební akt jsou vrcholem demokracie a byť je volební účast relativně vysoká, téměř polovina občanů k volbám nechodí. Nevím zda je to nezájem, znechucenost politikou, lenost či něco jiného, možná od každého trochu,“ konstatoval.

„Ale pojďme se prosím ‚hecnout‘ a za dva týdny přijít k druhému kolu prezidentských voleb v co nejsilnější sestavě,“ zdůraznil Vokřál.

Minulý čtvrtek, tedy den před prvním kolem prezidentských voleb, premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš jasně podpořil, že pro první i druhé kolo prezidentské volby je jeho favoritem stávající prezident Miloš Zeman.

Po zjištění výsledků prvního kola však i Babiš do jisté míry zjemnil svoji podporu Zemanovi, když začal kritizovat Zemanovy spolupracovníky a udělil hlavě státu několik rad.

Poradil mu, aby se před druhým kolem voleb hlavy státu zbavit kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého.

Podle Babiše je Zeman loajální ke svým nejbližším spolupracovníkům možná až nekriticky, distancování se od některých by podle něj ale mohlo stávající hlavě státu pomoct v kruzích, které stojí proti němu.

Zeman sice podle něj polarizuje společnost, ale nekrade, nežije z politiky, ale pro politiku. Podle Babiše se také nebojí říct názor a bojuje za zájmy podnikatelů.

Současnou hlavu státu, která obhajuje funkci proti osmi vyzyvatelům, označil premiér za jednu z nejvýznamnějších osobností od revoluce.

„Je to člověk, který bojuje za naše národní zájmy, nebojí se jasně říct názor na Brusel, na kvóty, je na svou zemi hrdý,“ uvedl Babiš. (sfr)