Ústavní soud zlegalizoval on-line kontrolu podnikatelů formou elektronické evidence tržeb v ČR.

Ústavní soud ČR fakticky zlegalizoval on-line kontrolu podnikatelů, tedy elektronickou evidenci tržeb. Soud odmítl zrušit zákon o EET. Zakázal však dočasně spuštění třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb. Nařídil také odstranit ze zákona některé detaily, jako je evidence plateb kartou či rodná čísla na účtenkách.

Ústavní soud nezrušil zákon o EET. Podle většiny soudců sleduje elektronická evidence tržeb „legitimní cíl“ a to „účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí“.

Soud škrtl několik ustanovení zákona o evidenci tržeb, týkajících se například bezhotovostních plateb a rodných čísel na účtenkách.

Zastavil však rozjezd třetí a čtvrté vlny EET. Třetí a čtvrtá vlna podle nálezu soudu není sama o sobě protiústavní, ale dle verdiktu soudu může začít platit až po „důkladnějším zvážení dopadů a vymezení výjimek přímo v zákoně, nikoliv jen ve vládním nařízení“.

U třetí a čtvrté vlny je podle Ústavního soudu nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů.

„Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo,“ řekl při odůvodnění soudce Josef Fiala.

Ústavní soud: „Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo.“ 

Zákon u soudu napadlo jednačtyřicet opozičních poslanců, zejména z ODS a TOP 09. Stěžovatelé požadovali buď zrušit zákon jako celek nebo z něj škrtnout některé z jeho 38 paragrafů. Ústavní soud se ve svém rozhodnutí přiklonil jen k částečné úpravě zákona.

Soud tak například zasáhl i do úpravy identifikačních údajů na účtence. Stěžovatelé kritizovali, že se na účtence u fyzických podnikajících osob objevuje i rodné číslo.

Procedura byla v pořádku

Poslanci si u soudu stěžovali i na to, že vládní většina prosadila zákon o EET za cenu porušení zákonné procedury. Někteří opoziční poslanci nedostali dostali prostor k vystoupení v parlamentní diskusi o zákonu.

Ústavní soud však konstatoval, že ukončení rozpravy při schvalování EET bylo sice v rozporu s jednacím řádem, opozice ale měla prostor uplatnit své názory. Důvod pro zrušení zákona to proto podle soudu není.

„Jednání vládní většiny by nepřekvapilo, pokud by šlo o postup vládní moci v německém Říšském sněmu při projednávání zmocňovacího zákona navrženého kancléřem Adolfem Hitlerem v roce 1933. Proč však takové metody používat pro návrh Andreje Babiše?“ uváděli stěžovatelé ve svém návrhu.

Vláda zdůvodňovala předčasné ukončení diskuse po zhruba 25 hodinách tím, že všichni poslanci měli dost času na vyjádření a že vystupující se ve svých komentářích opakovali.

Návrh opozičních poslanců na zrušení zákona kritizoval nejen proceduru přijetí, ale také obsah zákona a jeho dopady, třeba na malé živnostníky nebo důchodce, kteří si příležitostně vydělávají prodejem.

„Chtít po takovýchto jedincích zakoupení elektronické pokladny je daňově zbytečné, lidsky hloupé a ve svém důsledku i protiprávní, jelikož základním právním principem je to, že právo má být rozumné,“ uvedli v návrhu pravicoví poslanci.

EET od roku 2016

Elektronická evidence tržeb vstoupila v platnost v prosinci roku 2016 a to pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Po roce fungování eviduje systém EET tržby 161 tisíc podnikatelů. Dalších zhruba 300 tisíc se do něj mělo zapojit příští rok ve třetí a čtvrté vlně.

Třetí vlna se měla od března 2018 týkat třeba stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Od června 2018 se do systému měli zapojit také vybraní řemeslníci.

Daňové dopady 

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL si od zavedení EET slibovala omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí

Ministerstvo financí tvrdí, že jen na dani z přidané hodnoty přinesl nový systém EET od ledna do konce listopadu letošního roku navíc 4,1 miliardy korun. Obavy, že zlikviduje drobné živnostníky, se prý zatím nepotvrdily.

Úřady za rok fungování elektronické evidence provedly 76 761 kontrol a uložily 4000 pokut za 38,4 milionu korun. Kvůli neplnění EET uzavřela finanční správa 11 provozoven, z toho pět už obnovilo svou činnost.

Podle listopadového průzkumu agentury STEM pro finanční správu se 64 procent lidí domnívá, že EET je pozitivní opatření. (sfr)

Více o EET čtěte ZDE:

Babiš i Schillerové jsou šťastní, že Ústavní soud nezrušil EET. Spokojena je ale i opozice

Disidenti v Ústavním soudu chtěli zrušit celý zákon o EET. Bylo jich však jen 5, tedy třetina

EET jako pomsta podnikatelům: Stát využívá většinovou podporu závistivé veřejnosti

Kontrola podnikatelů: EET přinese letos 5 miliard, tvrdí „skoroministryně“ Schillerová