Praha v HDP předběhla Paříž i Vídeň. Ale nechala se předstihnout Bratislavou

Praha je šestým ekonomicky nejrozvinutějším regionem Evropské unie. Předstihla ji však Bratislava. Praha za sebou nechala i tak bohatá města, jako jsou Paříž, Vídeň či Stockholm. Pořadí bylo sestaveno podle hrubého domácího produktu (HDP) připadajícího na 1 obyvatele.

Výsledky oznámil Český statistický úřad.

Před Prahou se umístily Lucemburk, Hamburk, Brusel, Bratislavský kraj a Londýn.

Podle místopředsedy ČSÚ Marka Rojíčka se Praha kolem své současné pozice (6.) udržuje dlouhodobě a „v podstatě je na úrovni Londýna“.

Z údajů ČSÚ vyplynulo, že reálný ekonomický výkon celé ČR byl loni na 88 procentech průměru celé EU. Samotná Praha pak byla na 182 procentech. Nad 75 procenty se umístily Středočeský, Plzeňský, Královéhradecký, Jihomoravský a Zlínský kraj.

Statistici použili při srovnání HDP přepočtený podle parity kupní síly. Tato metoda odráží rozdílné cenové hladiny v různých zemích.


Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly (PPS) podle regionů

1. Lucemburk (Lucembursko): 264
2. Hamburk (Německo): 206
3. Brusel (Belgie): 205
4. Bratislavský kraj (Slovensko): 188
5. Londýn (Velká Británie): 184
6. Praha: 183
7. Horní Bavorsko (Německo): 178
8. Paříž (Francie): 176
9. Stockholm (Švédsko): 174
16. Vídeň (Rakousko): 155
65. Berlín (Německo): 119

Zdroj: ČSÚ
EU28 = 100 %, údaje za rok 2015


„Srovnání regionálních údajů v období 1996 až 2016 potvrdilo, že se lépe daří krajům s převažujícím podílem služeb a výrobou s vyšší přidanou hodnotou. To má za následek rychlejší růst mezd a životní úrovně,“ uvedl Rojíček.

Čtvrtina HDP Česka byla podle údajů statistiků vytvořena v hlavním městě. Následoval Středočeský kraj s 12 procenty a Jihomoravský kraj s 11procentním podílem.

Nejmenší příspěvek vykázaly Karlovarský a Liberecký kraj.

Podíl Prahy na celkovém HDP vzrostl za posledních 20 let z 20 na 25 procent. Zvýšil se také podíl Středočeského a Jihomoravského kraje. Příspěvek ostatních krajů poklesl, informoval ČSÚ.

Podle jednotlivých odvětví v ekonomické výkonnosti v zemědělství dominuje v rámci ČR Středočeský a Jihomoravský kraj. V případě průmyslu to jsou Středočeský a Moravskoslezský kraj.

Ve stavebnictví je to díky bytové výstavbě Praha. Ta vyniká i v odvětví služeb, peněžnictví, zdravotnictví nebo vzdělávání. (sfr)