Okamurova SPD dala Babišovi ultimátum. Musí se již teď vyslovit k návrhům zákonů SPD.

Okamurova SPD dala premiérovi Babišovi ultimátum. Musí se ještě před hlasováním Sněmovny o důvěře vládě vyjádřit k návrhům zákonů, předkládaných Okamurovou stranou. SPD požaduje Babišovo stanovisko k zákonu o referendu, k přímé volbě politiků a zákonu proti islámu.

Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie proto do systému připravované legislativy vložilo zákon o referendu a v nejbližší době tam načte i návrh normy o přímé volbě a odvolání politiků a zákona, který by odsuzoval islámskou ideologii.

Okamura chce, aby se k nim Babiš vyjádřil předtím, než jeho menšinová vláda požádá dolní komoru o důvěru.

„Vláda se k návrhům musí vyjádřit do třiceti dnů. Chceme vědět, jak se Babiš postaví k referendu, které je široké a demokratické,“ uvedl Okamura.

Tím má vláda ukázat, jak se postaví k prioritám stran, o jejichž podporu stojí.

Babiš chce o podporu pro svůj kabinet požádat 10. ledna. Programové prohlášení hodlá představit již v pondělí, 18. prosince,  po druhém zasedání své vlády.

Následně počítá s oslovením všech zbývajících osmi stran sněmovny, které zatím až na komunisty podporu menšinového kabinetu odmítají.

Okamurova SPD chce během ledna svolat mimořádné zasedání sněmovny, na kterém by poslanci odmítli připravovanou úpravu azylové politiky Evropské unie. Okamura již oznámil, že začal se sběrem podpisů potřebných pro svolání mimořádného zasedání.

Sněmovna by na tomto zasedání měla konstatovat, že považuje návrh nové azylové politiky EU za hrubé narušení suverenity země a vyzývá vládu k jejímu odmítnutí.

Okamura tvrdí, že upravená azylová politika počítá – i přes odpor některých zemí – s dalším přerozdělováním migrantů mezi zeměmi EU a se spojováním rodin, což by s sebou neslo další nárůst přistěhovalců.

Plánuje také vysoké sankce za nepřijetí migrantů a omezení čerpání evropských dotací pro země, které dohody poruší. Jako celek tak upravená azylová politika může podle Okamury „ohrozit soužití v Česku na další generace“. (sfr)