Šéf EK Juncker nechápe, proč si členské státy nechtějí povinnými kvótami přerozdělit 35 tisíc migrantů. „Evropský prezident“ Tusk po summitu EU oznámil, že shodnout se na přerozdělování migrantů kvótami bude „velmi těžké“. Německá kancléřka Merkelová kritizovala, že v oblasti „vnitřní solidarity“ týkající se migrantů nepanuje jednota.

Hledání kompromisu v otázce přerozdělování migrantů podle kvót bude velmi těžké, konstatoval po jednání evropských představitelů předseda Evropské rady Donald Tusk.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zase veřejně prohlásil, že nechápe, proč přerozdělování běženců vzbuzuje takové emoce.

Tusk již před summitem přiznal neúspěch programu, v jehož rámci si během dvou let měly ostatní země EU převzít z Itálie a Řecka až 160 tisíc běženců. Přerozděleno bylo jen o něco více než 30 tisíc osob, jež měly na zařazení do přerozdělovacího mechanismu nárok.

Juncker připustil, že počet přesunutých osob je nízký. Poukázal však na to, že bylo přesunuto přes 90 procent všech, kdo na relokaci měli nárok.

„Ale přesně proto nechápu, jak to mohlo vyvolat takové emoce, jak si můžeme myslet, že přerozdělování může být hrozbou pro civilizaci v Evropě,“ poznamenal Juncker.

Evropa a její členské země jsou podle Junckera nepochybně dost silné na to, aby příchod předpokládaných 35 tisíc uprchlíků zvládly.

„Myslím, že by bylo dobré v tomto ohledu věci trochu zklidnit,“ podotkl.

Teplota klesla

Podle Tuska jednání v Bruselu „vyčistila vzduch“ a nyní bude možné se soustředit na hledání onoho kompromisu tak, aby byl dosažen do června. Od premiérů a prezidentů prý slyšel ochotu se na hledání kompromisu podílet.

„Povinné kvóty zůstávají spornou věcí, i když teplota výrazně klesla,“ poznamenal Tusk. Ten už dříve označil princip přerozdělovacích kvót za nefunkční záležitost, která rozděluje Evropskou unii.

Připomněl také, že i kdyby byly přerozdělovací kvóty splněny na 100 procent, nedosahoval by podíl přijatých migrantů ani dvě procenta celkového počtu lidí, kteří za ony dva roky požádali v EU o azyl.

Debata lídrů EU podle Tuska ukázala shodu států na tom, že povinné přerozdělování není řešením nelegální migrace. Tím má podle Tuska být lepší ochrana vnější hranice EU, lepší návratová politika a spolupráce se zeměmi původu migrantů.

Česká republika, Polsko a Maďarsko nyní čelí žalobě kvůli tomu, že odmítají nabízet nová místa do schváleného přídělu kvót. Odmítají také návrh, aby obdobný, ale trvalý mechanismus pro případ krize byl zabudován do reformy unijního azylového systému.

Merkelová: jednota nepanuje

Německá kancléřka Angela Merkelová po bruselském jednání EU uvedla, že v otázce migrace panovala „vysoká míra shody“ na řešení v oblasti boje s nelegální migrací a bojem s důvody, proč lidé ze svých zemí prchají.

V oblasti „vnitřní solidarity“ podle Merkelové „tak vysoká míra jednoty“ nepanovala.

„Nelze mít solidaritu v jedné oblasti a nemít ji v jiných,“ podotkla kancléřka.(sfr)