Ministr spravedlnosti Robert Pelikán zprostil funkce soudkyni Helenu Královou, která mimo jiné rozhoduje v kauze tzv.  poslaneckých trafik, kde obžalovanými jsou i bývalý premiér Petr Nečas a jeho současná manželka Jana, dříve Nagyová. Soudkyně Králová v této kauze vynesla osvobozující rozsudky.

Pelikán (ministr za Babišovo hnutí ANO) dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Helenu Královou. Ta totiž dvěma kárným řízením.

Kárnou žalobu na Královou podal v září samotný Pelikán a to kvůli údajnému nerespektování názorů nadřízených soudů a protahování některých trestních řízení. Tehdy ministr nevyužil svého oprávnění dočasně Královou zprostit výkonu soudcovské funkce.

Této možnosti se rozhodl využít až poté, co soudkyni počátkem prosince zažaloval i předseda Městského soudu v Praze.

„Ministr Pelikán si přečetl text návrhu na zahájení kárného řízení, který podal pan předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, a rozhodl se k dnešnímu dni soudkyni Helenu Královou zprostit funkce,“ oznámila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Ministr spravedlnosti může k dočasnému zproštění kárně stíhaného soudce přistoupit tehdy, jestliže se v kárné žalobě navrhuje soudcovo odvolání z funkce. Tento způsob postihu pro Královou požaduje jak Pelikán, tak i šéf Městského soudu Vávra.

Vávra soudkyni vytkl měnění názorů na zákonnost odposlechů v kauze trafik.

Dočasné soudcovo zproštění z funkce trvá do pravomocného skončení kárného řízení u Nejvyššího správního soudu. Po tuto dobu soudce pobírá polovinu platu. Pokud nakonec není odvolán, zbývající peníze se mu doplatí. (sfr)