Ústavní soud posoudil zákon o EET. S verdiktem jsou spokojeni všichni: Babiš, Schillerová i opozice.

Duchovní otec EET, Andrej Babiš, uvítal, že Ústavní soud nezrušil zákon o elektronické evidenci tržeb. Nezrušení zákona o EET uvítala i ministryně financí Alena Schillerová. rozhodnutí soudu však považuje za jednoznačné vítězství i poslanec ODS Marek Benda. Právě jeho strana patřila k iniciátorům ústavní stížnosti, pomocí které chtěla opozice dosáhnout zrušení zákona o EET.

Premiér Babiš označil za podstatné, že zákon o EET zůstává v platnosti. Více však rozhodnutí soudu nechtěl komentovat.

Podle Schillerové je důležité i to, že soudci označili za legitimní cíl zákona, tedy lépe kontrolovat výběr daní. Konstatovala dále, že zrušení části paragrafů zákona o EET nebude mít vliv na funkčnost tohoto systému na kontrolu podnikatelů.

„Není ani omezena funkcionalita účtenkové loterie,“ zdůraznila ministryně.

Informovala dále, že její ministerstvo připravuje novelu zákona o EET, která by zavedla výjimky z evidence. Do té zapracuje i výhrady Ústavního soudu, včetně odvolaného spuštění třetí a čtvrté vlny EET.

Novela by měla obsahovat i výjimky z povinnosti evidovat tržby.

„Určitě budeme navrhovat ty nejmenší fyzické osoby, které mají nějaký příjem. Budeme to navrhovat ve vazbě na paušální daň,“ řekla Schillerová. Hranici tržeb 750 tisíc korun, kterou navrhují některé strany, ale považuje za příliš vysokou.

Schillerová předpokládá, že ministerstvo by mělo návrh novely předložit do dvou měsíců.

ČSSD: EET je potřebná

Rozhodnutí soudu přivítal Jan Hamáček z ČSSD, tedy strany, která ve vládě zákon o EET prosazovala.

„Takto složitý zákon asi může mít problémy, ale já to pokládám spíš za technické věci, které Ústavní soud upravil. Ukazuje se, že ten zákon je v souladu s českým právním řádem a že je i potřebný. To konstatoval i Ústavní soud, že jeho cílem je zlepšit výběr daní,“ prohlásil.

STAN ocenil zrušení 3. a 4. vlny

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík ocenil, že soud zrušil spuštění 3. a 4. etapy EET, což podle něho Starostové dlouhodobě požadují.

„Navíc budeme požadovat, aby se v rámci 1. a 2. vlny evidence tržeb netýkala ani neplátců daně z přidané hodnoty,“ oznámil.

ODS: Zvítězili jsme

Rozhodnutí soudu pochválil i předseda ODS Petr Fiala.

„Jsem rád, že soud dal v některých případech za pravdu naší stížnosti na zákon o evidenci tržeb. Za neméně důležité považuji, že ÚS také konstatoval, že ukončení rozpravy při schvalování EET bylo v rozporu s jednacím řádem,“ uvedl Fiala.

Za jednoznačné vítězství považuje verdikt Ústavního soudu poslanec ODS a spoluautor ústavní stížnosti Marek Benda.

„Měli jsme pravdu. EET je možná účinný nástroj, ale špatně připravený. Soud nám vyhověl ve velké části,“ řekl Benda.

Podle jeho názoru nezačne třetí a čtvrtá vlna EET v těch termínech, které vláda plánovala.

Vláda by podle Bendy musela přijít s novou úpravou zákona, která by musela být schválena Sněmovnou.

„V té podobě, v jaké to bylo schváleno, to nemůže začít platit. To je dobrá zpráva pro všechny, kterých se měla třetí a čtvrtá vlna týkat,“ dodal Benda.

Svobodní chtějí zrušit celou EET

Svobodní uvítali rozhodnutí Ústavního soudu, který zpochybnil způsob zavádění EET. Zrušení povinnosti EET pro lékaře, veterináře, zemědělce, řemeslníky a další je podle Svobodných „dobrou zprávou“ pro tyto podnikatele.

Stejně tak je podle nich správné, že zmizí „absurdita evidovat tržby zaplacené platební kartou, která už je beztak evidována“.

„Svobodní by byli rádi, kdyby došlo k úplnému narovnání podmínek a povinnost EET byla zrušena pro všechny podnikatele. Můžeme jen doufat, že se najde dostatek odvážných poslanců, kteří ve Sněmovně navrhnou zrušení zákona o povinné elektronické evidenci tržeb a budou hlasovat pro,“ podotkl místopředseda Svobodných Jiří Zapletal.

„Od samého počátku považujeme EET za šikanu malých a středních podnikatelů,“ dodal. (sfr)