V Česku je prý nedostatek pracovníků, ale společnost ČEZ od začátku letošního roku přijala přes 1600 nových zaměstnanců

Navzdory totálnímu nedostatku pracovníků na trhu v České republice se ČEZu daří masivně získávat nové zaměstnance. Energetická společnost v letošním roce nabrala přes 1600 nových zaměstnanců. Největším problémem tuzemské ekonomiky je přitom podle Asociace podnikatelů nedostatek pracovníků, kdy podniky poptávají 213 tisíc pracovních míst. V současnosti je celkový počet nezaměstnaných v Česku 265 tisíc.

Skupina ČEZ přijala od začátku letošního roku 1626 nových zaměstnanců. Zhruba třetina příchozích míří do mateřské společnosti ČEZ, z toho asi 80 % do výroby. Kolem 30 % pak tvořily nástupy do oblasti distribuce, čtvrtinu lidí nabíral segment prodeje.

Za stejné období naopak ČEZ opustilo necelých tisíc pracovníků. Kromě pokrytí přirozené generační obměny pracovníků stojí za zvýšeným počtem nástupů také zkvalitňování služeb směrem k zákazníkům či nový Atomový zákon.

Významná část nově příchozích byla přijata v rámci přirozené obměny personálu. Do roku 2020 bude mít nárok na odchod do důchodu téměř 1000 zaměstnanců Skupiny ČEZ. U řady pozic je přitom potřeba nově příchozí nejprve zaškolit, což může trvat i rok či déle.

„Zvládnutí generační obměny technických specialistů je pro energetické firmy naprosto klíčovou oblastí. O to víc mě těší, že se nám daří kvalitní uchazeče přijímat,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Daniel Beneš.

Hlad po pracovnících

V jaderných elektrárnách vyvolala potřebu vyššího počtu zaměstnanců rovněž novela Atomového zákona.

„V Temelíně a v Dukovanech vzniknou z nejdůležitějších míst elektrárny takzvané vitální zóny, kde budou platit zvláštní pravidla práce s důrazem na co nejvyšší bezpečnost. Pro nás to v důsledku znamená také posílit kvalifikovaný personál, zejména v provozních útvarech,“ řekl ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

V klíčových částech jaderné elektrárny navíc nemohou kvůli nutnosti používat v komunikaci český jazyk příliš spoléhat na nábor zahraničních odborníků. Podíl cizinců je tedy v jaderných elektrárnách velmi nízký, drtivou většinu pak tvoří díky jazykové blízkosti Slováci.

Díky speciálním náborovým kampaním se jednotlivým společnostem ze Skupiny ČEZ v poslední době daří ve větší míře zaměstnávat čerstvé absolventy bez praxe. Od roku 2015 jejich počet vzrostl více než čtyřnásobně.

Největším problémem současného podnikatelského prostředí je přitom podle Asociace malých a středních a podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) nedostatek pracovníků, kdy podniky poptávají 213 tisíc pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti v ČR je rekordně nízká. Celkový počet nezaměstnaných je sice 265 tisíc, přičemž ale přibližně 200 tisíc lidí ve skutečnosti nemá o práci dlouhodobě z různých důvodů zájem.

„Jsme tak ve stavu, kdy se objektivně dostáváme do situace, že je u nás výrazně více míst nabízených, než je reálná poptávka, ačkoliv zažíváme nejrychlejší růst mezd na posledních deset let. Ten činí jen za prvních devět měsíců tohoto roku již 6,8 procent,“ uvedl Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.

Analýza: Dělník je podpultovým zbožím. Hlavním viníkem nedostatku pracovníků je stát

(pel)