Vladimir Putin bude opět kandidovat na ruského prezidenta. Šéf Kremlu tentokrát však bude nezávislý a nebude kandidátem vládní strany Jednotné Rusko. Současnou hlavu Ruska podporuje 80 % Rusů.

Putin je v prezidentských volbách, které proběhnou v březnu 2018, favoritem. Podle průzkumů ho podporuje kolem 80 procent Rusů.

Ruský prezident prohlásil, že ruská opozice nenabízí konkurenceschopný politický program. Upozornil, že politické prostředí musí být konkurenční, „vyvářený politický systém“ se podle něj bez politické soutěže neobejde.

Ruské úřady by se podle něj měly soustředit na rozvoj dopravní infrastruktury, vzdělávání a zdravotní péče.

Putin také zdůraznil, že Rusko se nenechá zatáhnout do zbrojních závodů a nezničí svůj rozpočet výdaji na obranu. Armádě ale bude věnovat náležitou pozornost, vojenský rozpočet na příští rok bude podle něj činit zhruba 2,8 bilionu rublů (1 bilion korun), tedy 2,8 procenta HDP.

Tisková konference, na které Putin oficiálně oznámil svou kandidaturu, byla největší mediální událostí roku v Rusku. Na akci se přihlásilo přes 1600 novinářů. Přípravě prý Putin věnoval celou středu až do pozdní noci.

Loni tisková konference trvala tři hodiny a padesát minut, rekord drží rok 2008, kdy Putin hovořil s novináři čtyři hodiny a čtyřicet minut.

(pel)