Lidé v Česku jsou proti přijímání uprchlíků, ukázal průzkum CVVM. Migrační kvóty odmítá 80 procent Čechů.

Česká republika by neměla přijímat uprchlíky. Proti plnění migračních kvót je 81 procent Čechů. Na Slovensku je proti běžencům dokonce 82 procent lidí. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Čtyři pětiny Čechů se staví proti tomu, aby Česko přistoupilo k plnění migračních kvót, podle nichž by země měla přijmout část úspěšných žadatelů o azyl v Evropské unii. Rozhodné ne v průzkumu uvedlo 55 procent respondentů, spíše proti jich bylo 25 procent.

Čtvrtina lidí se vyslovila pro přijetí uprchlíků pouze do doby, než se budou schopni vrátit do země svého původu. Názor, že Česko by mělo uprchlíky přijmout a nechat je se zde usadit, pak zastávají pouhá 2 procenta občanů.

„Ve srovnání s výsledky šetření z dubna 2017 vidíme narůst podílu lidí, kteří zcela odmítají přijetí uprchlíků,“ uvedl Jan Červenka z Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Proti přijetí muslimských uprchlíků se vyslovilo 81 procent Čechů. Na Slovensku bylo proti 82 procent dotázaných a v Polsku 74 procent.

Podpora přijímání uprchlíků se podle CVVM zvyšuje s nejvyšším dosaženým vzděláním a zlepšující se deklarovanou životní úrovní respondenta. Otevřenější k přijímání válečných uprchlíků jsou voliči pravice, z hlediska stranické preference pak voliči TOP 09, KDU-ČSL a ODS.

Česká republika spolu s Maďarskem a Polskem čelí žalobě, protože se na programu přerozdělování odmítly podílet.

(pel)