Babiš byl v Bruselu poprvé jako předseda (neplnohodnotné, menšinové) vlády (bez důvěry). Na snímku s maďarským premiérem Orbánem.

Česko dá na boj s migrací v Africe 220 milionů korun. ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko se na jednání v Bruselu dohodli, že finančně podpoří snahu EU na zlepšení ochrany libyjské hranice. Země V4 přispějí do unijního fondu pro Afriku 35 miliony eur (téměř 900 milionů korun). Česko na jednání EU poprvé jako premiér zastupoval Andrej Babiš.

Babiš po jednání označil finanční příspěvek ČR (220 milionů Kč) za projev strategie na odsunutí problému migrace mimo Evropu.

Svůj záměr pak země V4 oficiálně potvrdili na jednání předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a italským premiérem Paolem Gentilonim.

„Předseda italské vlády i předseda komise to přivítali. Potvrzuje to naši dlouhodobou strategii, že migraci nemůžeme řešit kvótami, které zásadně odmítáme,“ řekl po jednání Babiš.

„Finanční podpora a připravenost podílet se na provedení projektu je další ukázkou přesvědčení zemí V4, že migrační tlak na Evropu může být efektivně řešen jen zajištěním ochrany vnějších hranic a řešením příčin migrace,“ uvedlo k tomu Maďarsko.

Juncker po setkání prohlásil, že má z dohody radost. Jde podle něho o důkaz, že V4 je s Itálií solidární.

„Dnes jsem spokojený chlapík,“ konstatoval šéf EK.

Na migranty rovným dílem

Slovenský premiér Robert Fico poukázal na to, že jednoznačně odmítl, aby se země V4 o příspěvek dělily podle počtu obyvatel, velikosti země či HDP.

Každý ze států V4 do „afrického fondu“ přispěje rovnou čtvrtinou.

„Dohoda je taková, že čtyři země V4 ukážou stejnou míru solidarity a každá přispěje stejnou sumou. Velmi si vážím, že noví premiéři z Česka i Polska na tento projekt hned přistoupili,“ podotkl Fico.

Ten současně pochválil předsedu Evropské rady Donalda Tuska, který v podkladovém materiálu pro debatu unijního summitu označil kvóty na rozdělování migrantů za nefunkční a za věc, která unijní státy jen rozděluje.

„Je to svatá pravda, taková rozhodnutí rozdělují EU. Budu prosazovat, aby otázky kvót či brexitu byly předmětem konsensu. Nemohou být výsledkem většinového rozhodnutí,“ zdůraznil Fico.

Tuskovu odvahu říct to, co si „všichni myslí“, ocenil i český premiér Babiš.

Ohledně migrace se podle Tuska line dělící čára mezi „východem a západem“. Je provázena emocemi, které ztěžují hledání už jen společného jazyka a racionálních argumentů, uvedl dříve Tusk.

Toho však za jeho názory nepochválila německá kancléřka Angela Merkelová, která dala najevo, že má na věc jiný názor.

„Podklady jednání, které jsme dostali od předsedy Evropské rady, nejsou ještě dostatečné,“ uvedla Merkelová. Řízení migrace navenek je prý dobré a důležité, „ale potřebujeme i solidaritu uvnitř,“ dodala.

Fond pro Afriku

Příspěvky visegrádských zemí jsou určeny do Svěřeneckého fondu pro Afriku, který byl před dvěma lety zřízen na pomoc africkým zemím, z nichž migranti pocházejí nebo přes které směřují do Evropy.

Česko do fondu dosud přispělo částkou 1,66 milionu eur (přes 42 milionů korun) a patří tak mezi největší přispěvatele ze zemí střední a východní Evropy.

Vláda letos už schválila částku 25 milionů korun na činnost libyjské pobřežní a námořní stráže. Před 2 týdny rozběhlo Česko ve spolupráci s Itálií projekt, který se zaměřuje na zlepšení situace lidí v Pobřeží slonoviny. Český příspěvek 26 milionů korun je určen na zlepšení zdravotní péče či k usnadnění návratu uprchlíků zpět do této země. (sfr)