Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Křetínského EPH ovládne druhou největší elektrárnu v Maďarsku

Energetický a průmyslový holding koupí od německých společností RWE a EnBW jejich podíly ve druhé největší elektrárně v Maďarsku Mátrai Erömü a dolech na lignit. RWE podle mluvčí prodá EPH svůj podíl 50,9 % v elektrárně a s ní spojených dolech. Od EnBW pak získá konsorcium podíl 21,7 %.

Disney se znovu rozroste. Kupuje 21st Century Fox za 52,4 miliardy dolarů

Walt Disney kupuje filmová a televizní studia, kabelové stanice a zahraniční televizní stanice z impéria mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Za většinu aktivit 21st Century Fox v přepočtu zaplatí 52,4 miliardy USD (přes 1 bilion Kč).

Kooperativa spolkne Pojišťovnu České spořitelny. Vznikne tím největší pojišťovna v Česku

Rakouská pojišťovací skupina VIG spojí tuzemskou pojišťovnu Kooperativu s Pojišťovnou České spořitelny. Pokud se tržní podíly během příštího roku významněji nezmění, Kooperativa se počátkem roku 2019 stane největší pojišťovnou v Česku.

Pošta dostala od ČTÚ licenci na dalších pět let

Česká pošta dostala od ČTÚ licenci pro poskytování základních poštovních služeb v letech 2018 až 2022. Pošta přitom dříve nesplnila podmínky účasti ve výběrovém řízení na udělení licence, regulátor jí proto následně udělil firmě napřímo.

Ceny pohonných hmot v Česku stagnovaly

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu stagnovaly. Litr benzinu Natural 95 stojí v průměru stejně jako před týdnem 30,70 Kč. Nafta u čerpacích stanic ve srovnání s minulou středou zlevnila o haléř na průměrných 29,77 Kč/l.

(pel)