Hnutí ANO prosazuje přesunout v rozpočtu 1 miliardu korun pro velké zemědělské podniky.

Premiér Andrej Babiš si pohlídá agrodotace. Hnutí ANO chce přesunout 1 miliardu v rozpočtu ministerstva zemědělství na podporu velkých zemědělských podniků na úkor menších zemědělců. Peníze navrhl přesunout poslanec Karel Tureček (ANO).

Informaci přinesl deník iDnes.cz spadající do Babišova svěřenského fondu.

„Přesun jedné miliardy v kapitole rozpočtu ministerstva zemědělství ve prospěch takzvaného agropotravinářského komplexu na úkor podpory venkova a lesního hospodářství jednoznačně poškozuje malé zemědělce a obce, a přispívá k vylidňování venkova,“ uvedla členka zemědělského výboru Jana Krutáková (STAN).

Podle ní na miliardovém přesunu budou profitovat pouze velkochovatelé a agropotravinářské holdingy, které si mohu dovolit investovat stovky milionů korun.

Kritika ze všech stran

Občanští demokraté zkritizovali to, že Tureček není schopen vysvětlit, komu přesně peníze pomohou.

„My budeme proti. Ptali jsme se, komu to vlastně pomůže. Odpověď nebyla žádná, tak jsme si z toho dovodili, komu to vlastně pomůže,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Přesun peněz se nelíbí ani Pirátům, podle kterých je návrh problematický. Místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík podotkl, že není přesvědčen o tom, že přesun dává smysl. Zajímalo ho, zda je to rozpočtově neutrální ve vztahu k Agrofertu, ale odpověď nedostal.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek odmítl, že by peníze sebrali malým obcím. Podle něj je to, že o peníze přijdou obce, dezinterpetace. Hnutí ANO podle něj chce dál pomáhat tuzemským podnikatelům. Podle něj jsou to takzvané národní dotace, z nichž může jít podpora třeba včelařům nebo malým zemědělcům.

Peníze jsou podle něj dorovnáním původního stavu, kdy loni byly v rozpočtu vyhrazeny na národní dotace 3,5 miliardy, ale letos jsou to pouze dvě miliardy.

Lídr hnutí ANO a předseda vlády Andrej Babiš vlastnil až do počátku letošního roku zemědělský, potravinářský a chemický koncern Agrofert. Akcie svých společností Agrofert vložil na začátku letošního února do dvou svěřenských fondů. K převodu majetku přiměla tehdejšího ministra financí novela zákona o střetu zájmů.

(pel)