Donald Trump telefonoval ruskému prezidentovi Putinovi po bombovém útoku teroristy v petrohradském metru. Prezidenti se shodli na nutnosti rychle porazit terorismus.

Putin s Trumpem dojednali po telefonu spojenectví proti terorismu a shodli se nutnosti rychlé porážky teroristů. Americký prezident Donald Trump zatelefonoval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi v reakci na teroristický útok v petrohradském metru. Podle nejnovějších informací při tomto bombovém úderu zahynulo 14 osob.

Donald Trump ujistil prezidenta Putina o plné podpoře americké vlády.

„Trump a prezident Putin se shodli, že terorismus musí být rozhodně a rychle poražen,“ uvedl v prohlášení úřad amerického prezidenta.

Oba prezidenti se o možné spolupráci v oblasti boji proti terorismu telefonicky bavili již těsně po Trumpově lednovém nástupu do funkce.

Útočník z metra pocházel z Kyrgyzstánu 

Muž, který je podezřelý z pondělního odpálení bomby v petrohradském metru, byl údajně rodák z Kyrgyzstánu, který však má ruské občanství.

Informovala o tom kyrgyzstánská rozvědka.

Terorista se prý jmenuje Akbardžon Džalilov a je mu 22 let.

Podle nejnovějších informací zahynulo při útoku čtrnáct lidí. Dalších padesát lidí bylo zraněno.

Ruské tajné služby incident vyšetřují jako pravděpodobný teroristický útok.

Rusko bylo již v minulých letech terčem mnoha teroristických útoků, jejichž pachateli byli severokavkazští extremisté.

V poslední době však Rusku hrozili i bojovníci Islámského státu (IS) a to v souvislosti s vojenskými operacemi ruské armády v Sýrii. (sfr)