Spor o Gilbraltar se vyostřuje. Unie chce Velké Británii poloostrov sebrat, Londýn bude území bránit klidně i vojensky.

Válka mezi Bruselem a Londýnem o Gibraltar je na spadnutí. Evropská unie chce v rámci trestu za brexit sebrat Velké Británii poloostrov Gibraltar. Londýn chystá armádu na obranu svého evropského panství.

„Suverenitu Gibraltaru nelze změnit bez jednoznačné podpory a souhlasu tamních obyvatel a Velké Británie,“ prohlásil šéf britské diplomacie Boris Johnson v Lucemburku na jednání se svými kolegy z ostatních unijních zemí.

Gibraltar patří Británii od roku 1713, kdy ho získala v rámci války o španělské dědictví. Loni v referendu o odchodu z EU hlasovali i obyvatelé Gibraltaru. Proti brexitu se jich vyslovilo 96 procent.

Obyvatelé Gibraltaru se nyní bojí, že Španělé využijí brexitu pro rozšíření svého vlivu na malém, ale strategicky i ekonomicky cenném území. Klid místním nepřidalo ani vyjádření EU, která naznačila, že Španělsko by mohlo mít možnost vetovat část dohody s Británií, pokud by nesouhlasilo s řešením v otázce Gibraltaru.

Předseda Evropské rady Donald Tusk k tomu dodal, že dohoda EU a Velké Británie nebude možná, pokud jí nebude předcházet shoda Británie se Španělskem.

Evropská komise prosazuje „dialog a spolupráci,“ poznamenal její mluvčí Margaritis Schinas. Tuskův návrh politických vodítek má podle něj ze strany komise plnou podporu.

Šéf gibraltarské vlády Fabian Picardo obvinil Španělsko, že se snaží Gibraltar zastrašit, a Evropská unie toto zastrašování podle něj dovoluje. Gibraltar nedovolí, aby se stal „esem v rukávu“ při jednáních o brexitu, prohlásil Picardo.

„Gibraltar patří obyvatelům Gibraltaru a my chceme zůstat Brity,“ konstatoval.

Picardo zdůraznil, že Evropská unie by měla z návrhu textu pro jednání o brexitu odstranit odkaz na Gibraltar, jehož obyvatelé v referendu jednoznačně hlasovali pro setrvání Británie v EU.

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis prohlásil, že španělská vláda „je překvapena tónem britských komentářů“ ohledně Gibraltaru.

„Vypadá to, jako by ztráceli svou pověstnou chladnokrevnost,“ řekl.

Z vyjádření britských politiků je zřejmé, že administrativa premiérky Theresy Mayové ústupkům příliš nakloněná není.

Poukazoval nepochybně na slova bývalého vůdce britských konzervativců Michaela Howarda, který řekl, že Británie by byla ochotna bránit Gibraltar podobným způsobem, jako bránila před 35 lety Falklandy.

„Před pětatřiceti lety jiná premiérka poslala vojáky přes půlku světa bránit svobodu jiného malého společenství Britů proti jiné španělsky hovořící zemi a já jsem si naprosto jist, že naše současná premiérka by prokázala stejnou rozhodnost v odhodlání zastat se lidí z Gibraltaru,“ sdělil s odkazem na rázné kroky Margaret Thatcherové z roku 1982.

Gibraltar dnes silně profituje z přístupu na evropský jednotný trh a volného pohybu přes hranice. Místní politici proto zvažují, jak v EU i přes vystoupení zbytku Británie zůstat. Odpovědí by mohl být model, který před mnoha lety využilo Grónsko. Gibraltar by si po brexitu musel vyjednat, s posvěcením Westminsteru, zvláštní dohody o přístupu na jednotný trh i volný pohyb přes hranice.

(pel)