Drobní podnikatelé by mohli získat náhradu nákladů na zavedení EET až 10 tisíc korun.

V Česku je to jako v Kocourkově. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nejdříve rozdrtil drobné podnikatele zavedením elektronické evidence tržeb (EET), teď se rozhodl je dotovat. Nejmenší obchody s jedním pokladním místem by mohly od státu získat kompenzaci nákladů za zavedení EET. Náhrady by mohly mít formu slevy na dani či přímé podpory.

Zástupci Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) o náhradách jednali s Babišem. Podle tajemníka asociace Jana Hrdiny mají vyjednávání dále pokračovat.

Nyní mohou podnikatelé jako kompenzaci zvýšených nákladů na EET uplatnit slevu na dani 5 tisíc korun. Podle malých obchodníků je to málo. Ministrovi proto navrhli kompenzaci 10 tisíc korun na pokladní místo.

„Náš požadavek podáme ministerstvu písemně, aby s tím mohli pracovat. Panu ministrovi se zdál náš návrh na těch 10 tisíc korun poměrně rozumný. Myslím si, že jsme dospěli k nějakému pozitivnímu závěru,“ uvedl Hrdina.

Podle Babiše byly hlavním tématem debaty obecně problémy venkova, včetně situace malých venkovských prodejen.

„Je třeba také připomenout, že podnikatelům v oblasti pohostinství byla navíc poskytnuta pomoc prostřednictvím snížení DPH na stravovací služby. Jistou formu podpory by si tak zasloužily i malé prodejny, z velké části zajišťující obchodní obslužnost venkova,“ řekl už dříve předseda AČTO Zdeněk Juračka.

(pel)