Státní účtenková loterie může výrazně zvýšit nebezpečné zdravotní dopady plynoucí z kontaktu s účtenkami. Účtenky z pokladen totiž obsahují nejenom toxický Bisfenol A, ale jeho neméně nebezpečnou obdobu, Bisfenol S. Zjistili to čeští vědci. O jejich objevu kritických dopadů látky Bisfenol S v pokladních účtenkách informovaly Lidové noviny, které patří ministrovi financí Andrejovi Babišovi…

Přinutit občany k vyžadování a odběru účtenek od obchodníků bylo jedním z cílů EET, kterou prosadil a spustil ministr financí Andrej Babiš od prosince 2016.

Ještě více zesílit účinky EET a zvýšit hmotnou motivaci občanů k odběru účtenek v obchodech má státní účtenková loterie, kterou připravuje ministerstvo financí ke spuštění od poloviny letošního roku.

Účtenková loterie má spotřebitele motivovat k co největšímu odebírání účtenek a jejich dlouhodobému přechovávání za účelem případné výhry ve státem pořádané loterii.

Nejnovější objev českých vědců však v důsledku ukazuje, že zdravotní rizika masivního nakládání občanů s pokladními účtenkami mohou být nedozírné, respektive mnohem vyšší, než se předpokládalo.

Termopapír, na který jsou účtenky z pokladen tištěny, totiž obsahuje nejenom toxickou látku Bisfenol A (BPA), ale i neméně nebezpečnou látku Bisfenol S.

Bisfenol proniká přes kůži

Přitom, pronikavost této látky do lidského organismu není jen teoretická, ale právě naopak: je vysoce bezprostřední. Když bereme účtenku do prstů, vstupuje nám Bisfenol S v malých množstvích do těla přes kůži.

Bisfenol A, o jehož přítomnosti v účtenkách jsme informovali dříve (viz ZDE), ohrožuje vývoj miminek a dětí, ale zhoršuje také riziko rakoviny, respektive zvyšuje odolnost vůči chemoterapii a snižuje tím pacientovu šanci na úspěšnou léčbu.

Jako další možné dopady působení Bisfenolu A na lidský organismus je uváděn vyšší výskyt kardiovaskulárních onemocnění či cukrovka.

Úřady o bisfenolu mlčely

Přitom, žádný státní úřad v souvislosti se zaváděním EET a účtenkové loterie neinformoval veřejnost o zdravotních rizicích obsahu Bisfenolu A v účtenkách.

Faktem však je, že Evropské komise již vydala nařízení, které má chránit pracovníky v obchodech (tedy zejména pokladní) před negativními účinky Bisfenolu A. Zdravotní dopady na samotné zákazníky, tedy veřejnost (která je v řadě zemí a nově i v Česku fakticky státem nucena přijímat účtenky v masivním rozsahu) však EK nijak neřešila.

Každopádně, svým nařízením nutí EK výrobce radikálně snížit obsah Bisfenolu A v termopapírech (a tedy i účtenkách) do začátku roku 2020.

Nařízení EK se však týká jen Bisfenolu A, nikoliv Bisfenolu S, který je v termopapíru (a tedy i v účtenkách) také obsažen.

Bisfenol S: zabiják lidstva

Podle nejnovějších zjištění je Bisfenol S stejně škodlivý, jako BPA. Vědci z ČZU, Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a Výzkumného ústavu živočišné výroby zjistili, že Bisfenol S ohrožuje plodnost stejně závažně, jako jeho předchůdce, Bisfenol A.

Fakticky vzato, Bisfenol S brání rozmnožování, což s sebou nese evidentně zcela fatální následky na lidstvo jako takové.

Účtenkovka zvýší rizika Bisfenolu

V souvislosti se spuštěním státní účtenkové loterie lze přitom důvodně předpokládat další zvýšení zdravotních rizik při kontaktu s účtenkami. Cílem „Účtenkovky“, jak se loterie bude jmenovat, totiž je motivovat zákazníky, aby od obchodníků vždy vyžadovali účtenku či dokonce více účtenek. Má tedy jít o masové šíření účtenek mezi veřejností.

Státem připravovaná loterie však občany žene do dalšího rizika. Lidé budou vedeni (a motivováni výhrou) nejenom k tomu, aby vyžadovali účtenku při sebedrobnějším nákupu, ale navíc ji také mají dlouhodobě přechovávat a manipulovat s ní (například při registraci každé účtenky) tak, aby ji řádně uchovali a následně použili pro případné nárokování výhry.

Vzhledem k výše uvedenému je zřejmé, že účtenky v současné době obsahují obě toxické látky, Bisfenol A i Bisfenol S. I po případné redukci obsahu BPA v pokladních účtenkách (od roku 2020) zůstane v účtenkách v nezměněné koncentraci nebezpečná látka Bisfenol S, která měla být původně „neškodnou“ náhražkou BPA (bisfenoly zvyšují tvrdost materiálu).

Nárůst účtenek

Ve státní účtenkové loterii se „držitelům“ pokladních účtenek budou rozdělovat peněžité i věcné výhry v celkové výši 65 milionů korun. Počet výher se má pohybovat od 20 do 30 tisíc měsíčně.

Očekává se, že po spuštění „Účtenkovky“ podstatně stoupne množství vydávaných účtenek, které si navíc lidé začnou doma uschovávat za účelem potenciální výhry ve státem pořádané loterii.

Řada obchodníků se domnívá, že se může dojít k podstatné změně zákaznického chování. Lidé se zřejmě budou při nákupech snažit získat co nejvíce účtenek a to různými formami.

Stát sice tomuto jednání chystá zabránit: jeden člověk bude moci do účtenkové loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

„Podnikatelé se proto nemusí obávat, že zákazníci budou rozdělovat svůj nákup na více částí, aby zvýšili své šance na výhru, a že se v obchodech budou zbytečně tvořit dlouhé fronty,“ uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Podle některých podnikatelů však i tento regulační mechanismus bude možné obejít.

Ministerstva dopady EET neřešila

Příslušná ministerstva, která iniciovala zákon o EET, respektive měla řešit jeho ekologické dopady, se problémem toxicity pokladních účtenek nezabývala.

Ministerstvo financí, které předkládalo zákon o EET, v samotném zákoně ekologické dopady neřešilo. Ministerstvo životního prostředí zákon o EET nepřipomínkovalo.

Více o problematice ekologických dopadů EET a účtenkové loterie se dočtete ZDE:

Ministerstva neřešila ekologické dopady EET. Zelení: spotřeba papíru na účtenky je problém

Babišova EET nutí vydávat účtenky. Ty ale obsahují toxický Bisfenol a ohrožují zdraví lidí

Ve státní účtenkové loterii dá Babiš vydělat firmě Wincor Nixdorf. Subdodavatelem bude Sazka