Alimenty za neplatiče má uhradit stát. Vláda schválila zálohované výživné, které ročně vyjde na víc než 700 milionů korun.

Rodiče, kteří neplatí alimenty, zadotuje stát. Peníze vyplatí dětem stát. Vláda schválila zálohované výživné, které stát ročně vyjde na více než 700 milionů korun. Vyplacené dávky by pak vymáhal po neplatičích.

„Zákon má podpořit rodiče s dětmi v situaci, kdy druhý rodič neplatí soudem uložené výživné. V takovém případě by výživné nejprve vyplatil stát a následně by je sám vymáhal od rodiče s vyživovací povinností,” uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

K zavedení náhradního výživného, které předložila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), se vláda zavázala v koaliční smlouvě. Koalice ale záměr už dvakrát smetla.

Vládnímu kabinetu vadila hlavně nízká vymahatelnost. Roční výdaje ministerstvo práce spočítalo na 736,8 milionu korun, zpět by dostalo asi 73,9 milionu.

K normě měli někteří výhrady

Podle lidovců má zákon o zálohovaném výživném logiku, s nadšením ho ale nevítají.

„My jsme k zákonu o zálohovaném výživném obezřetní. Samozřejmě to má nějakou logiku. Na druhou stranu, stát by se měl snažit, aby tu byla větší vymahatelnost práva, a ne to hradit za ty, kteří odmítají platit,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Proti návrhu, který nyní posoudí dolní parlamentní komora, se staví opozice.

„Myšlenku zálohového výživného od samého začátku považuji za chybnou. Stát nemá nahrazovat nezodpovědného rodiče, ale má jej přimět k plnění svých povinností,” komentovala členka sněmovního výboru pro sociální politiku Markéta Adamová (TOP 09).

Dávky budou odstupňovány podle věku

Zálohované výživné je podle návrhu „zvláštní sociální dávka“. Bude o ni možné žádat, pokud dítě nedostává od rodiče soudem nařízené alimenty či jejich část přes tři kalendářní měsíce.

Náležet bude ve výši určené dle pravomocného rozhodnutí soudu nebo soudem schválené dohody, nejvýše však ve výši 1,2násobku životního minima dítěte, podle věku tedy 2088, 2568 či 2940 korun.

Rodina bude mít na zálohované výživné nárok, pokud příjem domácnosti nepřekročí 2,7násobek životního minima a pokud po neplatícím rodiči alimenty vymáhá soud či exekutor.

Aby zákon začal od ledna příštího roku platit, musí ho po kabinetu schválit i Sněmovna a Senát a podepsat prezident. Není tedy jisté, jestli se norma stihne do podzimních parlamentních voleb.

(pel)