Prezident Zeman oznámil, že předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše jmenuje premiérem a pověří ho oficiálně sestavením vlády.

Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedu vítězné strany z parlamentních voleb Andreje Babiše předsedou vlády a to bez ohledu na případné Babišovo trestní stíhání v kauze Čapího hnízda. Babiše přirovnal Zeman k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. 

„Když někdo prohrál, má se poklonit vítězi a poblahopřát mu,“ uvedl Zeman k výsledkům voleb. Potvrdil, že jmenuje Babiše premiérem.

„Jmenuji premiérem vítěze voleb. Kdyby je vyhrál pan Kalousek, skousl bych to, ale byl by premiérem,“ uvedl prezident. S Babišem se mají setkat v pondělí v Lánech.

Zeman odmítl, že by byl lídr hnutí ANO Andrej Babiš populistou. Zemana je Babiš pragmatik. Prezident to uvedl v rozhovoru pro server Blesk.

Lídr hnutí ANO je dle názoru hlavy státu výraznou osobností v čele strany podobně jako lídr SPD Tomio Okamura či předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Zeman prohlásil, že by ve Sněmovně hlasoval proti vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

„Pokud bych byl poslancem ANO, hlasoval bych proti vydání.“

„Já se domnívám, že to pravda není,“ uvedl k dotačním aktivitám, za které jsou Babiš s Faltýnkem trestně stíháni. Zeman poukázal na to, že vyšetřování trvá léta a dozvědět se pravdu za několik let, je podle něj nicneřešící.

Zeman však Babišovi vytkl, že je slabší ve znalostech zahraniční politiky. Zazlívá mu prý i konstantě negativní vztah k euru a rovněž to, že se doposud kladně nevyjádřil k návrhu na vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe. (sfr)