Vítězem voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017 je Babišovo hnutí ANO. Totální prohru zaznamenala Zaorálkova ČSSD.

Volby do Poslanecké sněmovny mají jasného vítěze: Babišovo ANO, které získalo téměř 30 % hlasů. Druhá skončila ODS s 11,3 %. Piráti získali téměř 10,8 %, Okamurova SPD 10,65 %. Totální porážkou skončily volby pro doposud vládnoucí a nejsilnější parlamentní stranu, Zaorálkovu ČSSD, která získala jen necelých 7,3 % a předstihla ji i KSČM. 

Na poslední chvíli se do Sněmovny probojovala TOP 09, která získala 5,3 % hlasů. Do Poslanecké sněmovny tak bylo zvoleno celkem 9 politických stran, což je nejvíce v historii samostatné České republiky.

Představitelé ANO se v první reakci na výsledky snažili vymezit zejména vůči Okamurově SPD a postavili se vstřícně vůči ČSSD.

ANO odmítlo jakékoli úvahy o možné spolupráci s hnutím SPD Tomia Okamury. Karla Šlechtová (ANO) označila Okamurovo SPD za „fašistické“.

„Je to novodobé fašistické hnutí,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Šlechtová.

Politika Tomia Okamury je politika nenávisti, prohlásil ministr obrany Stropnický z ANO.

Nejasná koalice 

ODS po skončení voleb potvrdila, že nehodlá vstoupit do koaliční vlády s ANO, ani nemíní podpořit vládu, v níž by bylo hnutí ANO.

Naopak, ČSSD naznačila připravenost vést jednání o své účasti v koaliční vládě, ale za podmínky, že nebude premiérem trestně stíhaný Andrej Babiš.

Ve stejném duchu se vyslovila i Okamurova SPD, která však klade zásadní důraz na splnění svých hlavních programových cílů, například zakotvení všeobecného referenda. Okamura naznačil, že by SPD nemohlo jít do vládní koalice, pokud by premiérem byla trestně stíhaná osoba.

Piráti: Stropnický není řešením

Do opozice zřejmě zamíří i Piráti. Předseda strany Ivan Bartoš vyloučil spolupráci s KSČM i s SPD. Odmítl i ANO kvůli stíhání Babiše a Faltýnka a to i v případě, že by se oba stáhli do pozadí.

Obvinění Babiše i Faltýnka však již ztratilo platnost. O jejich vydání totiž musí Sněmovna znovu rozhodovat v novém složení. Bartoš nicméně odmítl spolupracovat s ANO i v případě, že by mu formálně oba muži nedominovali.

„Nejsme alibističtí. Vyloučení těchto dvou pánů a jejich nahrazení třeba panem Stropnickým není řešením,“ uvedl šéf Pirátů.

STAN do opozice

Lídři STAN oznámili, že půjdou do opozice.

„Nedemokratická hnutí, jimiž pro nás jsou ANO, SPD a KSČM, pro nás nejsou partnery,“ uvedl volební lídr Jan Farský.

„Před volbami jsme říkali, že pro nás není přijatelná žádná koalice s ANO. To dodržíme,“ vyjádřil se předseda hnutí Petr Gazdík.

Babiš chce se všemi jednat

Předseda ANO Andrej Babiš nabídl jednání o spolupráci lídrům všech stran, které se dostaly do sněmovny. Doufá, že ho prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády.

„Doufejme, že s námi budou chtít jednat. Uděláme maximum pro to, abychom sestavili vládu, která bude jeden tým,“ uvedl Babiš.

(sfr)


Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny 2017

ANO: 29,6 %  (78 mandátů)

ODS: 11,3 % (25 mandátů)

Piráti: 10,8 % (22 mandátů)

SPD – Tomio Okamura: 10,64 % (22 mandátů) 

KSČM: 7,8 % (15 mandátů)

ČSSD: 7,3 % (15 mandátů)

KDU-ČSL: 5,8 % (10 mandátů)

TOP 09: 5,3 % (7 mandátů)

STAN: 5,2 % (6 mandátů)

…   …   …   …   …   …   …   …

Strana svobodných občanů: 1,56 %

Strana zelených: 1,46 %

Rozumní: 0,72 %

Realisté: 0,71 %

Strana práv občanů: 0,36 %

Sportovci: 0,2 %

DSSS: 0,2 %