Katalánsko ještě formálně nevyhlásilo nezávislost, přesto mu španělská vláda i tak omezí autonomii.

Španělská vláda trestá Katalánsko. Regionu sebere autonomii, přestože Katalánci ještě formálně nezávislost nevyhlásili. Centrální španělská vláda tímto krokem reaguje na vypršené ultimátum pro odpověď na otázku, zda Katalánsko minulý týden vyhlásilo nezávislost nebo ne. Katalánský premiér Puigdemont přitom předtím znovu vyzval Madrid k dialogu a jednání.

„Jestliže bude pokračovat represe a nedojde k dialogu, může parlament pokračovat ve svých krocích a hlasovat o vyhlášení formální deklarace o nezávislosti, což neudělal 10. října,“ řekl katalánský premiér Puigdemont.

Španělsko na jeho slova ihned zareagovalo. Na mimořádném zasedání v sobotu chce vláda spustit článek 155 ústavy, který umožní zbavit Katalánsko autonomie. Oznámila to kancelář premiéra Mariana Rajoye. Článek 155 dosud nikdy nebyl aplikován a nespecifikuje, jak má takový krok vypadat.

Případné omezení autonomie bude schváleno nejdříve koncem příštího týdne, pokud se Senát vysloví absolutní většinou. Kompetence katalánské vlády a jednotlivých ministerstev by tak přešly na odpovídající španělská ministerstva, která by jmenovala své zástupce pro Katalánsko. Madrid zřejmě převezme kontrolu jen v některých sektorech – například nad katalánským rozpočtem nebo bezpečnostními složkami.

Madrid to oznámil poté, co katalánskému premiérovi Carlesi Puigdemontovi vypršela lhůta, kterou mu minulý týden dal předseda španělské vlády Mariano Rajoy pro vysvětlení nejasností kolem vyhlášení nezávislosti autonomního regionu.

Puidgemont měl obnovit v Katalánsku stav neodporující španělské ústavě. Místo toho Puigdemont opět vyzval centrální vládu k dialogu. Pokud se taková jednání neuskuteční, pohrozil, že katalánský parlament vyhlásí nezávislost.

Referendum o nezávislosti v Katalánsku se konalo 1. října, i přes veškerou snahu Madridu hlasování zabránit. Při zásazích španělské bezpečnostní složky zranily stovky lidí, použily i zakázanou gumovou munici.

Autonomní region v reakci na jednání španělské policie ochromily mohutné protestní demonstrace, na nichž jejich účastníci projevovali rozhořčení a nenávist vůči ústřední vládě. Do ulic vyšly statisíce lidí. Zástupce španělské vlády v Katalánsku se později za tvrdý postup federální policie omluvil.

Podle konečných výsledků, které katalánská vláda zveřejnila 6. října, se referenda zúčastnilo 43 procent voličů. Pro nezávislost bylo 90,1 procenta hlasujících.

(pel)