Odbyt piva v hospodách kvůli státním regulacím v letošním roce dramaticky klesá.

Vláda regulacemi jako je EET, kontrolní hlášení a zákaz kouření vyhnala pivaře z českých hospod. Spotřeba piva v Česku dramaticky klesá. V hospodách a restauracích proteklo dosud v letošním roce o 4,2 procenta méně piva než v roce 2016. Údaje zveřejnili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Čísla budou na konci roku zřejmě ještě horší. S příchodem podzimu a zimy totiž hospodští ukončí provoz většiny zahrádek. Ty v létě, a zejména od konce května, kdy vstoupil v platnost zákaz kouření v uzavřených prostorách, tlumily pokles návštěvnosti.

„Z národa s tradiční hospodskou pivní kulturou se stáváme spíše zemí plechovkového piva, které meziročně vzrostlo o téměř 46 procent,“ uvedl svaz pivovarů.

Za poklesem prodeje piva v restauracích je podle svazu nejen řada regulatorních opatření – kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb a regulace hazardu – ale také zákaz kouření v restauracích, změny pravidel pro provozování zahrádek nebo snižování limitů pro uplatnění paušálů pro živnostníky.

Dalším důvodem je vzrůstající obliba plechovkového piva. Jenom během prázdnin stoupl prodej piva v lahvích a plechovkách o 6,2 procenta, prodej čepovaného piva klesl o 4 procenta.

„Nerad bych se dočkal situace, kdy budeme slavit sté výročí založení Československa s „petkou“ nebo plechovkou v ruce v obýváku, místo toho, abychom se setkali s přáteli v hospodě či restauraci,“ varoval předseda svazu František Šámal.

Zásadní chybou je podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové to, že všechna regulační opatření přišla takřka současně, v krátkém časovém období od sebe.

„Jsme si plně vědomi společenské nebezpečnosti některých činností, proti nimž jsou nová zákonná opatření namířena, zároveň bychom však chtěli upozornit na negativní dopady, které má přehnaná regulace na trh,“ řekla Ferencová.

Loni se v Česku prodalo celkem 16,4 milionu hektolitrů všech piv, což je mírně víc než v předchozím roce. Podíl prodeje v gastronomii klesá soustavně od roku 2003, meziročně v průměru o jedno až dvě procenta.

(pel)