Poslanci na mimořádné schůzi řešili spor o memorandum, které podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou firmou European Metals Holding kvůli těžbě lithia.

Poslanci se na mimořádné schůzi sněmovny dohadují kvůli memorandu, které podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou firmou European Metals Holding (EMH) na těžbu lithia. Havlíček uvedl, že kauza má skandalizovat jeho i sociální demokracii před volbami a zakrýt případy kolem lídra ANO Andreje Babiše. Toho navíc obvinil z estébáckých metod. Jednání parlamentu iniciovali poslanci KSČM, někteří členové ČSSD a také hnutí SPD Tomia Okamury.

Havlíček se ptal, zda je náhoda, že si v kauze lithia rozumí ANO, KSČM a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Podle něj se ukazuje, jak jsou si tyto strany blízké.

„Je to nechutné a odporné. Je náramné, jak si v této pseudokauze notují pánové Babiš, Filip a Okamura. Je to snad ukázka budoucí vládní spolupráce? Stranám není cizí vůbec nic, ani lhaní, překrucování faktů a házení špíny na politické protivníky,“ řekl.

Babiše nařkl Havlíček z estébáckých metod, „které agentu Burešovi vůbec nejsou cizí“. Po těchto slovech se ozval potlesk i nesouhlasné bouchání do lavic.

Babiš: Je to krádež za bílého dne

Lídr ANO sociální demokraty obvinil „z krádeže za bílého dne“.

„Z toho se nevykecá. To memorandum je skandální,“ komentoval Babiš.

Je podle něj také otázkou, zda Havlíček měl k podobnému kroku kompetence. Kritizuje, že dokument obsahuje ustanovení o arbitráži. Předseda ANO by si přál, aby se vláda usnesla, že se stát pokusí z dokumentu vyvázat. Lithium by podle něj měl těžit státní podnik.

Firmu, která má lithium těžit, spojil exministr financí s uhlobaronem Zdeňkem Bakalou.

„Ono se celkem ukazuje, že to vůbec žádná australská firma není. Jsou tam stejné firmy, jak jsme zažili v kauze OKD u pana Bakaly,“ podotkl Babiš a uvedl, že může jít o firmu z Britských Panenských ostrovů.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že současná „vláda selhala při ochraně ekonomických zájmů státu“. Ministerstva průmyslu a životního prostředí, vedená ČSSD a ANO, se podle něj pouze dohadují, kdo nese větší vinu za selhání. Pět dní před volbami však dle něj není možná věcná a racionální debata. Dodal, že doufá, že „příští vláda nebude tak neschopná, jako vláda tato“.

Komunisté požadují zrušení memoranda

Předseda KSČM Vojtěch Filip zdůraznil, že lithium má těžit státní podnik nebo podnik ve veřejném vlastnictví. Poukazoval na údajně nejasnou majetkovou strukturu australské společnosti i na její velikost.

 „V Austrálii bydlí firma s pěti zaměstnanci v obýváku. Není to společnost s nějakým obrovským majetkem a má to být strategický partner České republiky,“ upozornil.

„Lithium je strategická surovina a nepatří do cizích rukou. Oranžová strana opět zřejmě udělala kšeftík,“ řekl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, který podpis memoranda označil za nehorázný čin.

Komunisté požadují, aby vláda prohlásila memorandum za neplatné a aby sněmovna uložila vládě zpracovat zákon, který by umožnil, aby stát nakládal se strategickými surovinami jako lithium, rubidium a wolfram.

Krúpa koupil za podíl v EMH

Do boje o lithium se navíc vložil i miliardář Jaroslav Krúpa. Skupina Arca Capital koupila za desítky milionů korun podíl ve společnosti European Metal Holdings (EMH), která plánuje těžbu lithia v Česku. Společnost slovenského finančníka a miliardáře Pavola Krúpy výši podílu neuvedla, chce ho ale dál navyšovat.

„Záměrem Arky je z pozice akcionáře dohlížet na realizaci celého projektu a zabránit neoprávněnému odvádění zisků a nestandardním finančním operacím, jako k tomu docházelo v případě OKD,“ uvedla mluvčí Barbora Hanáková.

Krúpa podle ní považuje plán těžby lithia společností EMH za proveditelný, těžba může být zisková a výhodná jak pro EMH, tak pro český stát.

Zásadní je ale podle Krúpy uskutečnit projekt co nejdříve, protože jeden z hlavních akcionářů EMH, společnost Bacanora Minerals Ltd, plánuje podobný projekt v Německu. Hrozí tak, že plány stanovené v memorandu budou zrealizovány dříve v Německu na úkor Česka.

Podle dřívějších informací je těžba lithia na Cínovci jedinou aktivitou EMH. V Česku vlastní přes svou britskou dceru od května 2012 geologickou firmu Geomet, která byla založena v roce 2007 a která by měla lithium těžit. V jejím čele stojí od letoška bývalý manažer OKD Richard Pavlík.

(pel)