V srbském Kruševaci proběhlo v sobotu 14. října slavnostní předání společnosti IMK 14. Oktobar do rukou zástupců holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG). Aktu předání bývalého státního podniku novým vlastníkům se zúčastnili vysocí političtí představitelé Srbska v čele s premiérkou Anou Brnabić, ministrem vnitra, obrany, hospodářství i práce a další významní hosté.

Skupina MSM GROUP, slovenská část holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG), před časem uspěla ve výběrovém řízení na nového vlastníka významné společnosti IMK 14. Oktobar. Tradiční srbská společnost se před dvěma lety dostala do konkurzu a radikálně omezila svou produkci.

Průmyslový holding CSG, který v České republice i na Slovensku zachránil několik tradičních průmyslových firem, tak rozšířil své aktivity mimo území bývalého Československa.

Je symbolické, že předání společnosti IMK 14. Oktobar se odehrálo právě 14. října. Tento den si obyvatelé Kruševace připomínají výročí osvobození města v druhé světové válce a na počest této události podnik nese i své jméno.

„Jsme velice rádi, že můžeme začít pracovat na záchraně dalšího tradičního průmyslového podniku, který měl v posledních letech problémy, ale zároveň má velký potenciál k návratu k prosperitě. V tom holding CSG uspěl již v několika společnostech jak v České republice, tak na Slovensku,“ uvedl Jaroslav Strnad, majitel holdingu CSG.

Slavnostní předání IMK 14. Oktobar holdingu CSG

Srbská společnost IMK 14. Oktobar sídlící ve městě Kruševac ještě v roce 2007 zaměstnávala přibližně 8000 zaměstnanců. Do konkurzu se dostala před dvěma lety a v současné době v ní pracuje pouze 130 zaměstnanců.

„Slíbili jsme srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučićovi, že plně obnovíme výrobu ve IMK 14. Oktobar, získáme nové zakázky a vytvoříme nové pracovní příležitosti, a tím také budeme dále šířit dobré jméno srbského průmyslu. Proto plánujeme opětovné spuštění civilního výrobního programu, který byl prakticky ukončen, a zároveň chceme nastavit parametry spolupráce jak s firmami skupiny MSM GROUP, tak holdingu CSG,“ uvedl Marián Goga, prezident skupiny MSM GROUP.

Noví majitelé chtějí hned po převzetí srbské firmy provést audit výrobního závodu.

Holding CSG již v minulosti dokázal ve spolupráci s obchodními partnery zachránit například tradiční českou automobilku TATRA TRUCKS, leteckou opravnu JOB AIR Technic, dále byla letos po několika letech znovu obnovena výroba ve společnosti AVIA Motors. Na Slovensku holding nyní pracuje na záchraně tradičního podniku ZTS Metalurg v Dubnici nad Váhom.

(pel)