V Dánsku se případy podvodů, kdy se migranti pokoušeli lhát o své státní příslušnosti, objevovaly již dříve. Ale ne v takovém rozsahu, jako v poslední době.

Většina migrantů se snaží lhát o své státní příslušnosti. Úředníci dokonce u běženců objevili manuály, které jim radí, jak mají lhát o své totožnosti. Potvrdilo se to v Dánsku, kde příslušné orgány zjistily, že z celkových 700 vyšetřovaných žadatelů o azyl jich o své totožnosti lhal plných 634.

Migranti tvrdili, že jsou příslušníci pronásledované menšiny z Kuvajtu, ale téměř všichni ve skutečnosti pocházeli z Iráku.

Dánské úřady během krátké doby prověřovaly identitu 700 žadatelů o azyl, kteří údajně uprchli kvůli pronásledování z Kuvajtu. Většina z nich však ve skutečnosti pocházela odjinud.

Jejich žádost o azyl proto byla odmítnuta a nyní čekají na deportaci. Informovala o tom dánská média.

V Dánsku se takové případy podvodů, kdy se migranti pokoušeli lhát o své státní příslušnosti, objevovaly již dříve. Ale ne v takovém rozsahu, jako v poslední době.

Vyšetřovatelé dokonce zjistili, že téměř polovina ze zkoumaných běženců, tedy asi 300 lidí, pocházela ze stejné irácké rodiny…

Důkazy o tom úřady objevily prostřednictvím sociálních médií a mezinárodní spolupráce. Úředníci dokonce objevili manuály, které podrobně popisují, jak migranti mohou obejít migrační službu a jak mají předstírat, že jsou bez státní příslušnosti.

Podle odborníků existuje obrovské množství falešných dokumentů, které pomáhají běžencům přijímat takovou identitu, aby si mohl být jistý, že získá azyl.

V Německu se v této souvislosti objevily návrhy, aby úředníci měli pravomoc prohledat mobilní telefony migrantů, aby tak ověřili jejich původ. (sfr)