Prezidenti zemí V4 na summitu v Maďarsku podpořili integraci států západního Balkánu do EU.

Představitelé středoevropských zemí takzvané visegrádské čtyřky (V4) na jednání v maďarském Szekszárdu podpořili integraci zemí západního Balkánu do Evropské unie a vyslovili se pro urychlení tohoto procesu. Podporu této integraci vyslovili prezidenti V4 i ministři zahraničních věcí V4 ve společném oficiálním prohlášení. 

Prezident Zeman také informoval, že se hlavy států rovněž shodli, že hlavně v Bosně existuje riziko šíření radikálního islámu.

„Všichni čtyři prezidenti se jasně shodli na tom, že zejména v Bosně dochází k nebezpečí dalšího šíření radikálního islámu. Jsem rád, že zejména mí kolegové upozornili na to, že toto šíření je ze značné míry financováno zdroji ze Saudské Arábie,“ uvedl Zeman.

Dodal, že tyto peníze neslouží k obohacení Bosny či sousedních zemí, ale spíše na investice do mešit a minaretů, což může vzbudit ohnisko náboženské nesnášenlivosti.

Zeman zdůraznil, že zcela souhlasí s myšlenkou usilovat o integraci zemí západního Balkánu do EU, ale za sporný označil vstup Kosova, jež několik členských zemí EU doposud neuznalo.

Podle slovenského prezidenta Andreje Kisky se zemím západního Balkánu ekonomicky příliš nedaří.

„Co ale všechny ty lidi spojuje, je touha být v Evropské unii,“ řekl Kiska.

Proto je podle něho potřebné dám těmto zemím naději na integraci do EU, což jim může pomoci v řešení problémů.

Společné prohlášení ministrů zahraničních věcí V4 vyjádřilo oficiálně zájem a podporu cestě západního Balkánu k přijetí do Evropské unie. V prohlášení se specifikují balkánské země, jako Albánie, Srbsko, Černá Hora, Makedonie, Kosovo a Bosna a Hercegovina. (sfr)