Polsko se zřejmě trhne od EU: Zatím jen pokud jde o čas. Poláci už nechtějí dvakrát ročně přetáčet hodiny tam a zpět podle toho, jak jim nařídí Evropská komise.

Polsko se může stát první zemí EU, která zruší „letní čas“ a ve které si lidé nebudou muset přetáčet hodiny vpřed či vzad tak, jak jim přikáže Brusel a z jeho nařízení i národní vláda. Poslanci polského parlamentu schválili, že v Polsku bude jen jeden jediný přirozený čas. Odmítli tak střídání „letního“ a „zimního“ času. 

Polsko se tak zřejmě stane první zemí Evropské unie, která zruší střídání letního a zimního času. Návrh na změnu zákona o střídání času prošel v polském parlamentu prvním čtením. Shodly se na tom všechny politické strany zastoupené v parlamentu.

Cílem státem nařizovaného umělého posouvání času vpřed a vzad měly být energetické úspory a efektivní využití denního světla.

Kritici umělého posouvání času tvrdí, že tyto změny způsobují mnoha lidem zdravotní problémy. Občané EU v minulých letech předložili řadu petic za zrušení letního a zimního času.

„Střídání času může způsobit nerovnováhu biologických hodin, což vede k prudkým změnám nálady, spánkovým poruchám a zvýšenému riziku srdečních infarktů a dopravních nehod,“ argumentoval Bronislaw Karasek z Polské lidové strany, která návrh na zrušení „letního času“ předložila.

Zastánci zachování současného stavu, kdy se čas uměle posouvá o hodinu vpřed (na jaře: stát tak lidem „ukradne“ 1 hodinu) , či o hodinu vzad (na podzim: stát lidem ukradenou hodinu „vrátí zpět“), zdůrazňují, že změna by v Polsku způsobila obrovské problémy. Především by musely být upraveny počítačové systémy.

Zrušení střídání času by však současně znamenalo, že by Polsko už nebylo sladěno se svými sousedy z EU, včetně Německa, které je největším obchodním partnerem země.

V Česku dojde k umělému posunu času o hodinu zpět 29. října 2017, kdy lidé musí přetočit hodiny z 3:00 na 2:00. (sfr)

Více o letním času čtěte ZDE:

Vláda přikázala posunout čas o hodinu vpřed. Čas však již začal plynout rychleji sám od sebe

Letní čas nepřináší ekonomice úspory. Přesto stát nařídil manipulovat s časem po dalších 5 let