Občané EU a turisté v Řecku si od příštího roku připlatí za svůj pobyt. Řekové zavádí od 1. ledna 2018 novou pobytovou daň, která může činit až 4 eura (asi 103 korun) za noc. Daň má prý přinést více peněz do státního rozpočtu.

Daň bude stanovena podle kategorie ubytování od 50 centů (necelých 13 korun) do čtyř eur (asi 103 korun) za noc. Nejnižší poplatek se bude platit v apartmánech a hotelech s jednou a dvěma hvězdami. V případě tříhvězdičkových hotelů bude taxa činit 1,5 eura, u čtyřhvězdičkových tři a u pětihvězdičkových 4 eura.

Pobytová daň se netýká cestovních kanceláří, ale pouze řeckých ubytovacích zařízení. Hradit by se tedy měla přímo v hotelu v místě dovolené a nebude tak součástí ceny zájezdu. Cestovní kanceláře však budou muset o výši poplatku informovat klienty ve smlouvě.

O finální podobě poplatku a způsobu placení se však zatím jedná. Jasno by mělo být asi do půlky prosince.

„Nyní se čeká na prováděcí předpisy, které ujasní, zda bude možné poplatek uhradit prostřednictvím cestovní kanceláře, nebo jej budou muset uhradit klienti až přímo v hotelu,“ vysvětlil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří pro iDnes.cz.

Zavedení takového poplatku se podle něj dalo očekávat, protože i místní samosprávy chtějí mít přímý přínos z turistiky v jejich oblasti.

Pobytová taxa se platí v řadě zemí včetně Česka. Hlavním smyslem poplatku je oddělení peněz pro místní samosprávy od ostatních daní, které proudí do státní pokladny.

(pel)