MPO nedávným memorandem přikleplo těžbu tuzemského lithia na Cínovci firmě European Metal Holdings (EMH), která sídlí v daňovém ráji. S tímto zjištěním přišla nezisková organizace Good Governance. EMH je podle neziskovky nedůvěryhodná a má nejasnou vlastnickou strukturu. 

„Zásadním rizikem projektu těžby lithia na českém území je oficiální spolupráce ministrů s těžařskou společností European Metal Holdings. European Metal Holdings Limited je registrovaná v Austrálii, kde má pouze statut takzvané zahraniční společnosti s omezenou právní způsobilostí,“ uvedl Lukáš Wagenknecht, předseda Good Governance.

Australská společnost, se kterou ministerstvo průmyslu a obchodu podepsalo memorandum o porozumění, je podle něj pouze odštěpným závodem neaustralské firmy European Metal Holdings Limited BVI, která má sídlo na Britských Panenských ostrovech.

Vlastnická struktura této společnosti je podle Wagenknechta anonymizovaná prostřednictvím listinných akcií, jejichž vlastníky uvedené v seznamu akcionářů nezveřejňuje.

„Je absurdní, že se současní politici snaží o formalizovanou spolupráci v takto zásadním projektu se společností se sídlem zapsaným v daňovém ráji. U které s výjimkou několika manažerů s drobnými podíly nevíme, kdo jsou její skuteční majitelé,“ doplnil Wagenknecht.

Podle něj tak vzniká prostor pro korupci, vláda podpisem navíc porušila svoje programové prohlášení.

„Vláda se navíc v programovém prohlášení zavázala, že nebude spolupracovat s firmami s nejasnou vlastnickou strukturou,“ podotkl.

Zisky z těžby budou plynout do daňového ráje

Těžba lithia na Cínovci je jedinou aktivitou australské EMH. Firma v Česku vlastní přes svou britskou dceru od května 2012 geologickou společnost Geomet, která byla založena v roce 2007 a která by měla lithium těžit. V jejím čele stojí od letoška bývalý manažer OKD Richard Pavlík.

Největším akcionářem EMH je podle jejího webu Computershare Company Nominees (tato společnost nabízí podle britského práva například možnost skrytého vlastnictví akcií; v EMH drží 26,39 procenta), dále Cadence Minerals (britská investiční společnost, zaměřená na průzkum nerostného bohatství; 20,44 procenta), ARMCO Barriers (australský výrobce svodidel; 9,75 procenta), generální ředitel EMH Keith Coughlan (6,47 procenta) a JP Morgan Nominees Australia Limited (6,14 procenta).

Podle Wagenknechta je rizikem odliv zisků z přírodního bohatství, které mohly sloužit na důchody nebo výstavbu dálnic. Mohlo by jít o částky v řádu bilionů korun.

„Tyto peníze by mohly plynout do netransparentního daňového ráje, kde je nulová daň ze zisku právnických osob,“ uvedl.

Není to poprvé, kdy Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR svým konáním fakticky podpořilo firmu sídlící v daňovém ráji. Nedávno toto ministerstvo (proces nastartoval ještě ministr Jan Mládek) prosadilo masivní finanční nevratnou dotaci pro soukromou firmu České Radiokomunikace (ČRa) a další 3 subjekty. Ty mají od státu dostat „finanční kompenzaci“ v celkové výši až 650 milionů Kč za to, že přebudují svoji vysílací infrastrukturu pro nový formát pozemního televizního digitálního vysílání DVB-T2.

Vlastníkem firmy ČRa je přitom firma sídlící v daňovém ráji, kam si každoročně odčerpává z Česka významný finanční obnos.

Více o tom čtěte ZDE:

Masivní státní dotaci na DVB-T2 má dostat firma ČRa, která své zisky odvádí do zahraničí

Konec TV vysílání v DVB-T: Senát schválil dotace firmám, ne kompenzace pro domácnosti

Sociálně spravedlivé TV vysílání DVB-T2 se může změnit v blamáž a podvod na divácích

(pel)